Газета "Джерело" у Фейсбуці: https://www.facebook.com/газета"Джерело"
або @gazetaDjerelo

11.11.2020

Вчителі та старшокласники Дніпропетровщини можуть пройти онлайн-курс з громадянської освіти

Демократія, права людини, сталий розвиток та вплив мас-медіа. Мешканці Дніпропетровщини можуть пройти безкоштовний онлайн-курс з громадянської освіти. Про це повідомили у департаменті освіти і науки Дніпропетровської облдержадміністрації.

«Два роки тому предмет «Громадянська освіта» ввели до шкільної програми як обов’язковий. Адже учні повинні знати про свої права та обов’язки, вміти відстоювати їх. Нещодавно в Україні розробили фаховий онлайн-курс з цього предмету. Пройти навчання можуть учні 10 класів, вчителі, а також просто усі бажаючі опанувати програму шкільного курсу громадянської освіти»,розповіли у департаменті освіти і науки Дніпропетровської ОДА.

Курс складається з 60 відео-уроків. Їх розробили вчителі, журналісти та фахівці з різних галузей. Для слухачів підготували інтерактивні заняття, тести, опитування та готові домашні завдання. На платформі можна зареєструватися у ролі учня, вчителя або незалежного користувача.

Онлайн-курс із громадянської освіти для 10-х класів створили Програма сприяння громадській активності «Долучайся!» спільно з МОН та Асоціацією «Нова доба».

Долучитися до навчання можна на сайті.

11.11.2020

«Разом у майбутнє!»

Увага! Обласний конкурс учнівської медіатворчості «Разом у майбутнє!» (2 листопада 2020 року – 1 лютого 2021 року)

Дніпровська академія неперервної освіти проводить обласний конкурс учнівської медіатворчості «Разом у майбутнє!» для учнів закладів загальної середньої освіти та вихованців позашкільних навчальних закладів.
Метою проведення конкурсу є розвиток медіатворчості учасників освітнього процесу та активізація медіаосвітнього потенціалу регіону засобами інноваційних педагогічних технологій, набуття вмінь та навичок створення авторських медіапродуктів школярів, обміну досвідом з використання нових медіатехнологій, спілкування з однодумцями та фахівцями у сфері медіа.
Конкурс проводиться за номінаціями «Пост у майбутнє», «Вчитель майбутнього» та «Зі мною у ракеті» у три етапи:
І етап: 02.11.-28.12.2020 р. – створення конкурсних робіт учасниками та подання їх на розгляд журі;
ІІ етап: 29.12.2020 р.-30.01.2021 р. – робота журі конкурсу;
ІІІ етап: 01.02.2021 р. – оголошення результатів конкурсу.
Для участі у конкурсі учасники мають заповнити анкету за посиланням https://forms.gle/xsrVqYLKyxMXrUJa6
Більш детальна інформація щодо умов проведення конкурсу міститься на сайті академії.

10.11.2020

 

Конкурс «Об’єднаємося ж, брати мої!»

Міністерство освіти і науки України проводить ХХ Всеукраїнський конкурс учнівської творчості, що проходить під гаслом «Об’єднаємося ж, брати мої!». Конкурс проводиться у чотири етапи з 01.11.2020 по 25.02.2021 року.
До розгляду у конкурсі приймаються роботи на тему: «Торуй свій шлях – той, що твоїм назвався, той обрав тебе навіки вік» (Василь Стус) у номінаціях «Література» та «Історія України і державотворення», що раніше не подавалися до участі в інших наукових і творчих регіональних та державного рівнів і присвячені особистостям, які зробили вагомий внесок у розвиток рідного краю або держави.
Роботи з історії мають містити дослідницький характер з посиланнями на джерела, структурно вибудовано. Додати до роботи тези-анотації до 2 сторінок. Авторів має бути один або декілька. Наставниками можуть бути учителі, викладачі, керівники гуртків тощо. Творчі роботи з літератури можуть бути різноманітних жанрів.
Заявки та роботи (електронний та роздрукований варіанти) направляти на кафедру соціально-гуманітарної освіти Дніпровської академії неперервної освіти до 25.01.2021 року.
Умови конкурсу та вимоги до творчої роботи - див. на сайті академії.
Оргкомітет обласного етапу конкурсу

10.11.2020

Педагоги Дніпропетровщини можуть
пройти безкоштовний курс
з використання цифрових інструментів
для дистанційного навчання  
Вчителі Дніпропетровщини можуть пройти безоплатне навчання з використання цифрових технологій під час дистанційного навчання. Курс «Ефективні рішення Google for Education для хмарної взаємодії» стартує 12 листопада. Про це повідомили у департаменті освіти і науки Дніпропетровської облдержадміністрації.
«Працівники закладів освіти нині повинні вміти користуватися сучасними цифровими інструментами. Для того, щоб впроваджувати їх на дистанційних уроках. Безкоштовний онлайн-курс – чудова нагода опанувати необхідні навички. Зокрема, роботи з корисними додатками на комп’ютері та смартфоні, – зазначили у департаменті. – Навчальна програма складається з 5-ти модулів і розрахована на 15 годин. Вона передбачає відеолекції, самостійне опрацювання, виконання завдань та складання підсумкового тесту».
Навчання триватиме з 12 до 22 листопада 2020 року. Зареєструватись на курс можна за посиланням.
Педагогам забезпечать методичний супровід, нададуть доступ до тимчасового персонального облікового запису в системі G Suite for Education. Учасники курсу отримуватимуть приватні консультації, матимуть зустрічі з тренерами в Google Meet.
Підвищення кваліфікації для освітян організовує Google Україна разом з Міністерством освіти і науки України.
Ті, хто успішно виконає щонайменше 80% запропонованих завдань та дасть правильні відповіді на питання контрольного тесту, отримають електронний сертифікат.
Більше інформації – тут.

4.11.2020

Молодь з Дніпропетровщини може
пройти стажування у Верховній Раді України

Українці до 35 років можуть пройти 6-місячне стажування в Апараті Верховної Ради. Взятим участь у відборі запрошують і молодь Дніпропетровщини. Заявки приймають до 15 листопада, повідомили в управлінні молоді і спорту Дніпропетровської облдержадміністрації.

«Програму стажування молоді реалізують вже понад 25 років. За цей час її випускниками стали майже 2 тис українців,розповіли в управлінні молоді і спорту Дніпропетровської ОДА.Запрошуємо мешканців Дніпропетровщини, які хочуть отримати досвід роботи у державній сфері, подавати заявки на участь у Програмі. Стажерів залучатимуть, зокрема, до законопроєктної роботи, аналітичних досліджень, організації комітетських та парламентських слухань».

Кандидати повинні мати українське громадянство, рівень вищої освіти не нижче бакалаврського, володіти державною та однією з іноземних мов. На момент подання анкети претенденту має бути не більше 35 років. Щоб взяти участь у відборі, слід до 15 листопада заповнити онлайн-заявку.

Конкурс проходитиме у два тури – оцінювання анкет та співбесіда. Детальні умови участі – на сайті. Перелік підрозділів Апарату Верховної Ради, у яких можна пройти стажування – тут.

Програму стажування молоді започаткували за ініціативи Верховної Ради України та Асоціації колишніх членів Конгресу США.

3.11.2020

Мешканців Дніпропетровщини запрошують
на виставку петриківського розпису

Дніпропетровський художній музей запрошує мешканців області на виставку петриківського розпису. У новій експозиції «За диво-квіткою» – близько 100 робіт народного художника України Андрія Пікуша. Про це повідомили в управлінні культури, національностей та релігій Дніпропетровської облдержадміністрації.

«Творчість народного художника України, лауреата  премії ім. Катерини Білокур Андрія Пікуша добре відома в усьому світі. До 70-річного ювілею майстра Дніпропетровський художній музей підготував нову виставку його робіт. В експозиції – вироби з власної колекції автора та музейних фондів», – розповіли в управлінні культури, національностей та релігій Дніпропетровської ОДА.

На виставці представили близько 100 художніх виробів. Серед них – авторські мальовки та декоративні панно, розписні вироби зі скла, дерева та кераміки.

Побачити роботи можна до 29 листопада за адресою:
м. Дніпро, вул. Шевченка, 21.
Деталі за телефонами:
056 746-26-80, 095 59 09 27.

31.10.2020

Конкурс «Зберігаймо ресурси вдома!»

 Поки головний переможець минулорічного конкурсу тішиться виграним новеньким смартфоном, ми оновили поради і підготували щось особливе для наших енерджайзерів! 

 Що треба робити? 

 Впровадь у себе вдома енергоефективний захід, порахуй ефект

  1. Переходь сюди
  2. Заповни форму звіту 

 Детальніше про умови конкурсу - дивись тут 

 Коли подавати роботу?

 Конкурс триває до кінця червня 2021 року. Абсолютного чемпіона буде визначено до 15 липня 2021 року. А також будемо нагороджувати лідерів проміжних етапів:

 1 етап - підсумки буде підведено до 25 грудня 2020 р.

 2 етап - до 25 лютго 2021 р.

 3 етап - до 26 квітня 2021 р. 

 4 етап - не пізніше  25 червня 2021 р. 

 Переможців буде багато!

 Як визначатиметься переможець?

 Переможця визначає серйозна конкурсна комісія з представників ДТЕК та Інституту місцевого розвитку. Головний критерій - економія конкретного ресурсу та зменшення викидів вуглекислого газу. 

 А які призи?

 Крутезні! Будуть і smart watch, і конструктори, і настільні ігри, і powerbank та ще багато іншого! До речі, цього року головний приз обереш ти сам! Цікаво? 

 Бажаємо успіхів усім учасникам! ДТЕК завжди підтримує талановиту ініціативну молодь! Пам’ятай! Більше заявок - more збережених ресурсів і краще для природи! Головне - прикріпити чек і фото впровадженого заходу!

26.10.2020

Школярі та студенти Дніпропетровщини
можуть безкоштовно  пройти онлайн-курс
з діджитал-маркетингу

Для школярів та студентів запустили безкоштовний онлайн-курс з діджитал-маркетингу. Пройти навчання можна на порталі «Дія. Цифрова освіта». Про це повідомили у департаменті освіти і науки Дніпропетровської облдержадміністрації.

«Цей курс –  спільний проєкт Міністерства цифрової трансформації України та Київського національного університету ім. Тараса Шевченка. Він побудований у форматі освітнього серіалу, де кожен урок – це окрема серія. Пройти навчання буде цікаво школярам та студентам, які хочуть створити власну справу та мають ідею для стартапу»,сказали у департаменті освіти і науки Дніпропетровської ОДА.

Серед ключових тем – основи діджитал-маркетингу, робота з соціальними мережами, контекстна реклама, розробка веб-сайтів та посадкових сторінок. Слухачі курсу дізнаються, як створити свій перший сайт без коду та навчаться запускати рекламні кампанії в Інтернеті.

Пройти курс можна тут.

22.10.2020

Молоді майстри народного мистецтва
з Дніпропетровщини

можуть отримати стипендії Президента України

Прийом документів продовжили до 31 жовтня, повідомили в управлінні культури, національностей та релігій Дніпропетровської облдержадміністрації.

«Дніпропетровщина надзвичайно багата на талановитих мешканців. На весь світ славиться петриківський розпис, традиції якого зберігають народні майстри. Запрошуємо подавати кандидатури претендентів на здобуття стипендій Президента України. Цьогоріч прийом заявок триватиме до 31 жовтня»,зазначили в управлінні культури, національностей та релігій Дніпропетровської ОДА.

Переможців визначить фахова комісія. Серед критеріїв відбору – участь у всеукраїнських виставках народного мистецтва чи художніх симпозіумах, проходження творчої атестації, використання українських орнаментів й традиційних технік.

Пакет документів слід відправити до 31 жовтня за адресою: 01601, м. Київ, вул. Івана Франка, 19, каб. 315.
Деталі – тут або за телефоном 067-969-65-48.

20.10.2020

Вчителів Дніпропетровщини запрошують
написати статті для української Вікіпедії

«Вікіпедія для школи». Вчителів та викладачів Дніпропетровщини запрошують взяти участь у конкурсі статей для україномовної онлайн-енциклопедії. Переможці отримають цінні подарунки та відзнаки. Долучитися можна до 20 грудня, повідомили у департаменті освіти і науки Дніпропетровської облдержадміністрації.

«Цьогоріч конкурс «Вікіпедія для школи» проходитиме вже вдруге. Основна його мета – наповнити онлайн-ресурс якісними статтями на теми шкільної програми. Матеріали  можна писати з 11 предметів – англійської мови, всесвітньої історії та історії України, географії, зарубіжної та української літератури, інформатики, математики, мистецтва, української мови, фізики, – розповіли у департаменті освіти і науки Дніпропетровської ОДА. – Запрошуємо долучитися педагогів з Дніпропетровщини».

Аби взяти участь у конкурсі, слід зареєструватися в українській Вікіпедії та заповнити анкету. Із 20 жовтня до 20 грудня – створити або покращити статті, які мають відношення до шкільної програми.

Результати оприлюднять до 28 лютого 2021 року. Нагородити призерів планують у березні.

Деталі – за телефоном: 063 277 80 83 або на сайті.

19.10.2020

Фестиваль мистецтва кіно для дітей та підлітків
Чілдрен Кінофест оголосив
П'ятий конкурс короткометражних фільмів,
знятих дітьми.
Цьогоріч конкурс змінює правила та зосереджується на відборі виключно художніх фільмів. Також запроваджено поділ на ігрові фільми та анімацію – для кожної з цих категорій впроваджуються окремі грошові призи.
Кожен учасник може подати на конкурс до 5 робіт. Двадцятка фіналістів, обрана селективною комісією, буде оголошена 19 травня 2021 року. Ці двадцять фільмів-фіналістів покажуть у містах-учасниках фестивалю у рамках VІІІ "Чілдрен Кінофесту", а 6 червня 2021 року під час Церемонії закриття фестивалю за участі юних авторів фільмів буде названо переможців конкурсу.
Автор найкращого українського дитячого фільму отримає почесний диплом і нагороду в розмірі 15 000 грн., приз глядацьких симпатій складе 8 000 грн., а творці найкращих дитячих ігрових та анімаційних фільмів у категоріях 7-10 та 11-14 років, будуть нагороджені дипломами та отримають по 4 000 грн.
Для подачі роботи на конкурс потрібно завантажити готове відео на один із безкоштовних онлайн-сервісів і заповнити заявку: https://bit.ly/37aCkDk. Заявки приймаються до 4 травня 2021 року включно.

14.10.2020

У Музеї АТО відкрили виставку
«Нью-Йорк–Іловайськ: вибір»,
присвячену добровольцеві
Маркіяну Паславському зі США

У Музеї АТО в Дніпрі відкрили виставку «Нью-Йорк–Іловайськ: вибір». Вона присвячена життєвому шляху Маркіяна Паславського – українця, батьки якого колись емігрували до США. Офіцер резерву американської армії, у 2014-му прийняв тверде рішення – захищати землю пращурів. Воював на Сході у складі батальйону «Донбас». Загинув у боях за Іловайськ. Серед експонатів – безліч світлин та особистих речей добровольця.
«У Музеї АТО постійно діють внутрішня та вулична експозиції. А ще тут проходять різні тематичні виставки та презентації, – зазначив голова Дніпропетровської ОДА Олександр Бондаренко. – До Дня захисника України у музеї відкрили виставку, присвячену життю нашого сучасника – американця українського походження Маркіяна Паславського. Людини яскравої та героїчної долі».
Виставку «Нью-Йорк–Іловайськ: вибір» спільними зусиллями підготували три українські музеї. Ініціював її Київський музей української діаспори, якому передали особисті речі Маркіяна Паславського родичі загиблого бійця. Концепцію та дизайн експозиції розробив Музей Революції Гідності. Долучився і Музей АТО – допоміг організувати виставку у Дніпрі.

«Це пересувна виставка, яка «мандрує» українськими містами. Стартувала у Києві, потім «вирушила» на батьківщину пращурів Маркіяна – до Тернополя. Тепер відкрилася у Дніпрі. Чому саме тут? Це місто у 2014-му стало форпостом українства. Крім того, в Музеї АТО такі заходи проходять на високому рівні. Тому його й обрали», – сказав провідний науковий співробітник Київського музею української діаспори Назар Розлуцький.
Маркіян Паславський – людина неординарної долі. Колись закінчив Вест-Пойнт – найстарішу та найпрестижнішу військову академію збройних сил США. Демобілізувався ще у 80-ті. А на початку 90-х переїхав до України. Коли почалася війна у 2014-му, пішов добровольцем на Схід: захищати «чужу» «рідну» землю. Просто тому, що тут народилися його батьки.
Серед виставлених експонатів – вест-пойнтівський військовий мундир Маркіяна, випускний альбом із 800 сторінок, улюблені книжки, речі протестувальників з Майдану. А ще – безліч світлин батьків добровольця, його дитинства, часів військової служби.
Виставка «Нью-Йорк–Іловайськ: вибір» працюватиме в Музеї АТО до 29 листопада 2020-го. Вхід вільний.
Адреса музею: м. Дніпро, пр. Д. Яворницького, 16. Часи роботи: з 10:00 до 19:00. Вихідний – понеділок.

9.10.2020

Персональна виставка Вячеслава Апета

«Спогади про острови» 

9 жовтня 2020 року о 17 годині,  напередодні Дня художника  України, у Дніпровському Будинку мистецтв відкривається персональна виставка живопису та емалі відомого Українського художника, члена Національної спілки художників України, лауреата мистецьких премій ім. Ф.Решетнікова та ім. Т.Пати  Вячеслава Апета.

В.Апет  народився у 1962 році у Дніпропетровську. Малювання захопило його з раннього дитинства та визначило сферу діяльності на все життя. Він закінчив Дніпропетровське державне художнє училище. Його вчителями були художники Григорій Чернета, Леонід Антонюк, Всеволод Шпиганович Рік 1988 позначений як участь у першій виставці (портрет «Наташа»). Відтоді Вячеслав Апет був учасником понад 80 виставок в Україні та за кордоном.

Цю свою персональну виставку В'ячеслав Апет асоціює із життям та творчістю митця  у часі й просторі,  назвавши її  «Спогади про острови» .

Він розмірковує : «Час може бути безмежним океаном, де подорожі серед його хвиль  завжди об'єднують  день минулий, теперішній та майбутній, що насичені пережитими почуттями, мріями, рухом, спогадами.  І картини - це  мов би сходинки у різних часових вимірах,  кожна острів почуттів, відштовхнувшись від якого, хочеться та варто рухатись далі»... 

На виставці 39 живописних полотен та 24 емалі. Вони дають можливість відчути неординарну особистість художника, чий  інтелектуальний живопис та емалі емоційно вибудовують світ його задумів, гармонію форми, змісту, стилістику образів та манеру спілкування завдяки вільному асоціативному мисленню. 

Пластика пейзажу, сутність речей, краса природи, жінки гармонійно виявляють роздуми та поступ художника,  його неповторність, безкінечність уяви, метаморфози перевтілень несподіваних, немарнотних, цілісних...

Творче кредо митця: «Вір собі та природі», а напрямок своєї діяльності він визначає як «егореалізм», певною мірою іронічно оцінюючи буденність.

Кожна робота заохочує глядачів міркувати разом над життям, його проявами у мистецтві.

Виставка працюватиме до 25 жовтня 2020 р.

7.10.2020

Спортивний рух Олександра Педана “JuniorZ” та краудфандингова платформа GoFundEd запрошують вчителів фізичного виховання стати учасниками нового освітнього проєкту Re.Active

Проєкт триватиме з 1 жовтня 2020 року по 31 березня 2021 року.
Re.Active - це всеукраїнський освітній проєкт, що має на меті перезавантажити уроки фізичного виховання в українських школах та змінити методики викладання з урахуванням індивідуальних потреб учнів та інновацій.Наша мета дати вчителям фізкультури нові можливості, віру в себе та свої сили. З досвіду знаємо, як важливо активним небайдужим вчителям мати усе необхідне, аби забезпечити розвиток учнів. Одним із дієвих способів у сучасному світі є краудфандинг та фандрейзинг. Цього і хочемо навчити педагогів разом із партнерами. Також віримо, що у теперішніх карантинних умовах покращення імунітету дітей у шкільних стінах є вкрай важливим. А цього можна досягти саме завдяки інноваційній і цікавій для усіх школярів фізкультурі”, - говорить лідер Спортивного руху JuniorZ Олександр Педан.
Учасники проєкту отримають ґрунтовні знання з проєктного менеджменту, краудфандингу та фандрейзингу й впродовж двох місяців збиратимуть кошти на реалізацію власних освітніх ініціатив на платформі GoF.
“Такі проєкти як Re.Active допомагають освітянам творити зміни на місцях й об’єднувати громаду довкола крутих ініціатив. Маленькими кроками вчителі фізкультури рухатимуться до великих змін, надихаючи на освітні трансформації колег з інших куточків країни. Це важливий процес, адже мова йде не тільки про трансформацію уроків фізкультури, а й про нове бачення спорту та активного дозвілля серед школярів та дорослих”, - стверджує керівниця платформи GoFundEd, Олександра Пєтушкова.
Заявки на участь у проєкті Re.Active можна подавати до 19 жовтня 2020 року включно: https://forms.gle/ULgMZCvtJ2iyb1Sj6 

Конкурс проводиться на добровільних засадах. У ньому можуть брати участь вчителі фізичного виховання загальноосвітніх шкіл зі всієї України.

Детальніше про умови тут: http://prosvitcenter.org/start-reactive 
Проєкт Re.Active є спільною ініціативою організацій JuniorZ та GoF задля перезавантаження уроків фізичного виховання в українських школах.
GoFundEd - це освітня краудфандингова платформа створена командою "Про.Світ". З 2016 року вона надає шкільним командам менторську підтримку та супровід у впровадженні проєктів у школах, навчає співпраці, комунікації та прозорому фандрейзингу.
JuniorZ — проєкт Олександра Педана з розвитку спорту серед школярів. Проєкт реалізується за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН  (ЮНІСЕФ), Міністерства освіти та науки України (меморандум МОН від 27.12.2018) тощо. Рух пропагує такі види спорту: чирлідинг, петанк, флорбол, бадмінтон, корфбол, реґбі та фризбі. За 2,5 роки роботи команда руху об’їхала 19 міст України, де провела семінари для майже 2000 вчителів та фестивалі для більше, ніж 10 000 дітей. Завдяки співпраці із міськими радами та партнерами руху для шкіл було закуплено спортивного спорядження більше, ніж на 1 350 000 гривень.

З найкращими побажаннями,
команда краудфандингової платформи GoF

6.10.2020

Міста і громади Дніпропетровщини
запрошують позмагатися
у конкурсі на кращі проєкти для дітей та молоді

В Україні оголосили конкурс «Найкраща ініціатива громади 2020». Відзначатимуть проєкти місцевих адміністрацій у сфері молодіжної та дитячої політики. Долучитися можуть і міста та ОТГ з Дніпропетровщини, повідомили в управлінні молоді і спорту Дніпропетровської ОДА.
«Конкурс організовують Юнісеф та Міністерство молоді та спорту України. Перемогу отримають ті проєкти, які діти та молодь самі назвуть найкращими», – розповів заступник начальника управління молоді і спорту Дніпропетровської облдержадміністрації Владислав Яцук.
На конкурс прийматимуть проєкти, які вирішують актуальні для дітей та молоді проблеми, мають конкретні результати. Ці ініціативи повинні бути втілені у 2020 році.
Заявки прийматимуть до 15 жовтня. Експертне журі відбере 10 фіналістів. Серед них діти та молоді люди визначать найкращий проєкт. Рішення прийматимуть представники Молодіжних та Дитячих дорадчих рад громад-учасниць ініціативи «Громада, дружня до дітей та молоді».
Результати оголосять 20 листопада.
Додаткова інформація за телефоном +380959346241 або електронною адресою opryshko@unicef.org.

23.09.2020

 

Молодь Дніпропетровщини
запрошують долучитися
до всеукраїнського молодіжного форуму

«Кар’єра зі школи: вибір і планування-2020». Мешканців Дніпропетровщини запрошують долучитися до всеукраїнського молодіжного  форуму. Він проходитиме 30 вересня з 14:00 до 19:00 в онлайн-форматі. Зареєструватися можна до 27 вересня, повідомив заступник начальника управління молоді і спорту Дніпропетровської облдержадміністрації Владислав Яцук.

«Учасники форуму обговорять сучасні тенденції на ринку праці, зокрема, вплив карантину на економіку, роботу та навчання. Більше дізнаються про те, як ефективніше працювати зі школярами у сфері профорієнтації. А ще – пройдуть майстер-клас із життєстійкості та збереження ментального здоров’я. Запрошуємо долучитися молодіжних працівників та усіх спеціалістів, які хочуть покращити свою роботу із дітьми та молоддю, допомогти їм визначитися із професією»,сказав заступник начальника управління молоді і спорту Дніпропетровської ОДА  Владислав Яцук.

Аби долучитися до форуму, слід попередньо зареєструватися. Участь – безкоштовна.

Форум проводить Центр «Розвиток КСВ» та платформа Career Hub спільно з Міністерством молоді та спорту України.

23.09.2020

На Дніпропетровщині
визначили умови призупинення роботи
шкіл та садочків через COVID-19

Обласна комісія ТЕБ та НС визначила умови для закриття закладів освіти на карантин. Тепер вони призупинятимуть роботу, якщо на самоізоляції через контакт з хворим на COVID-19 – більше половини учнів та персоналу. Про це повідомив голова Дніпропетровської ОДА Олександр Бондаренко.
«Нині Дніпропетровщина – в «зеленій» зоні. Проте кількість хворих щодня невпинно зростає. Тільки за останню добу в регіоні виявили 100 нових випадків коронавірусу. Аби не наражати на небезпеку учнів та вчителів, обласна комісія ТЕБ та НС врегулювала правила, за  якими заклади освіти відправлятимуться  на карантин. Якщо більше половини дітей та працівників контактували з людиною, у якої підтвердили COVID-19, навчання в закладі тимчасово призупиняється. Йдеться про дитсадки, школи, гуртки», – пояснив Олександр Бондаренко.
Станом на 12:00 22 вересня коронавірусну інфекцію виявили у 78 учнів, 81 педагога та 4 працівників шкіл Дніпропетровщини. Дистанційно навчаються окремі 129 класів, усі 5-11 класи однієї школи П’ятихатського району та усі 1-4 класи однієї школи Межівської ОТГ.

23.09.2020

Мешканців Дніпропетровщини запрошують
на відкриття виставки про кримських татар

«Заручники окупації». 24 вересня у дніпровському Музеї АТО відкриють нову виставку-експозицію. Її присвятили долі кримськотатарських родин. Також презентують тематичний фотоальбом. Про це повідомили в управлінні культури, національностей та релігій Дніпропетровської облдержадміністрації.

«Запрошуємо мешканців Дніпропетровщини завітати до Музею АТО на відкриття нової фотовиставки. На кадрах – кримські татари, чию долю змінила окупація. Хтось із них лишився на півострові, хтось переїхав на материк. На виставці відвідувачі зможуть дізнатися історії цих людей»,розповіли в управлінні культури, національностей та релігій Дніпропетровської ОДА.

На світлинах – історії 20 кримськотатарських родин. 10 із них – ті, хто нині мешкає у тимчасово окупованому Криму. Ще 10 – внутрішньопереміщені люди.

Усіх бажаючих переглянути експозицію чекають за адресою: м. Дніпро, просп. Д. Яворницького, 16. Початок 24 вересня о 16:00. Деталі – тут.

Виставку організували Кримськотатарський ресурсний центр та Дніпропетровський національний історичний музей ім. Д. І. Яворницького за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні.

22.09.2020

Про роботу обласних творчих
філологічних майстерень учителів
На виконання наказу Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 26.01.2012 за № 69 «Про створення авторських майстерень учителів на базі інститутів післядипломної педагогічної освіти», з метою удосконалення змісту та розширення форм підвищення кваліфікації педагогічних працівників, залучення можливостей та інтелектуальних здібностей кращих учителів-новаторів відповідно до Закону України «Про загальну середню освіту» та Типового положення про атестацію педагогічних працівників, Дніпровською академією неперервної освіти затверджено Положення про обласні творчі філологічні майстерні учителів та склад авторських творчих майстерень (див. вкладення на сайті Дніпровської академії неперервної освіти).

21.09.2020

«SMART HUB: НАУКА. ВЛАДА. БІЗНЕС»

За підтримки голови Дніпропетровської облдержадміністрації Олександра Бондренка розроблено та запущено 01 липня 2020 року пілотний проект онлайн-платформи «SMART HUB: НАУКА. ВЛАДА. БІЗНЕС».
Метою проекту є створення ефективної платформи, де бізнес, громади та інші стейкхолдери зможуть заявити про свої потреби, а наукові та науково-освітні установи області будуть пропонувати свої послуги, сервіси для вирішення проблем та викликів.
Ця платформа є першим кроком до створення сучасного інноваційного хабу в Дніпропетровській області, який буде забезпечувати реалізацію пріоритетних напрямків досліджень, що мають практичний характер.
Запрошуємо до співпраці всіх охочуючих з онлайн-платформою SMART HUB: https://smarthub.dp.gov.ua

17.09.2020

Освітяни Дніпропетровщини можуть позмагатися за звання «Учитель року – 2021»

Розпочалася реєстрація на участь у всеукраїнському конкурсі «Учитель року – 2021». Приєднатися до змагань можуть і вчителі Дніпропетровщини. Подати заявку необхідно до 4 жовтня, повідомили у департаменті освіти і науки облдержадміністрації.
«Учитель року» – престижна щорічна премія, яку отримують кращі з кращих. Впевнені, що на Дніпропетровщині працює безліч талановитих педагогів. Всеукраїнський конкурс – нагода заявити про себе, – зазначили в департаменті. – Переможців обиратимуть в чотирьох номінаціях – «Українська мова та література», «Математика», «Трудове навчання» і «Керівник закладу освіти».
Реєстрація на участь триватиме до 4 жовтня. З 1 листопада розпочнеться конкурс. У фінал в кожній з номінацій вийдуть 25 вчителів з усіх областей України.
Деталі – тут.

15.09.2020

Школярів Дніпропетровщини запрошують
до участі у Всесвітньому дні прибирання

Учнівську молодь Дніпропетровщини запрошують долучатися до наймасовішого глобального прибирання нашої планети World Cleanup Day 2020. Найактивніші учасники отримають подарунки, анонсували в управлінні молоді та спорту облдержадміністрації.  

«Нині проходить конкурс серед загальноосвітніх шкіл до Всесвітнього дня прибирання. Учні можуть виграти для свого навчального закладу цінні подарунки та отримати солодкі призи, – зазначили в управлінні. – На екологічну акцію можна вийти з родиною або друзями. Збирання непотребу – перетворити на веселий квест. Головна особливість – потрібно суворо дотримуватися правил карантину».
Виходити на еко-акцію можна до 19 вересня включно. Найголовніша умова –привести до ладу будь-яку забруднену територію, зробити фото «до» і «після» та опублікувати їх в соцмережах з хештегами #побачивприбери #worldcleanupday #schoolrecyclingworld #letsdoitukraine. А ще передати інформацію про «сміттєве полювання» координатору.
Далі завдання шкіл – до 22 вересня занести підсумки прибирання у загальну онлайн-анкету. Переможців оголосять 25 вересня.
Перша трійка шкіл-лідерів отримає набори крісел-мішків, найактивніші учасники – дипломи та смаколики. Нагороди передбачені за найбільшу кількість індивідуальних учасників, найбільшу кількість зібраного сміття та найбільшу кількість вторинної сировини, знайденої та зданої на переробку.
Більше про акцію за посиланням. Всі умови участі – тут.

3.09.2020

ТВОРЧИЙ УЧНІВСЬКИЙ КОНКУРС
«Хто він - ДМИТРО ЯВОРНИЦЬКИЙ?»

Конкурс оголошено до 165-річного ювілею Д.І. Яворницького з метою популяризації імені та спадщини вченого, який є знаковою постаттю для нашого краю, а також задля підвищення культурного рівня підростаючого покоління, усвідомлення національної ідентичності, сприяння розвитку
творчого потенціалу дітей та молоді, спонукання їх до самостійної дослідницької діяльності в галузі історії та краєзнавства.
Детальніше

31.08.2020

На Дніпропетровщині подовжено
карантин до 31 жовтня

На Дніпропетровщині подовжили карантин. Обмеження, встановлені через загрозу коронавірусу, діятимуть до 31 жовтня. Деякі – у посиленому форматі. Які саме, пояснив голова Дніпропетровської ОДА Олександр Бондаренко.
«Уряд подовжив адаптивний карантин на всій території країни до 31 жовтня. Відповідне рішення прийняла й регіональна комісія ТЕБ і НС. Як і раніше, область відноситься до «зеленої» зони. Та, на жаль, останнім часом маємо зростання кількості випадків коронавірусної хвороби. Тому вкотре хочу нагадати мешканцям: будьте пильні та суворо дотримуйтеся елементарних правил безпеки під час карантину, – зазначив голова Дніпропетровської ОДА Олександр Бондаренко. – Аби не допустити зростання рівня захворюваності на COVID-19, вимушені піти на більш суворі обмеження в культурно-розважальній  сфері».
Відтепер – і до 31 жовтня в усіх регіонах країни, навіть із «зеленим» рівнем епідемічної небезпеки, заборонили проведення дискотек, роботу нічних клубів. Заклади громадського харчування не можуть влаштовувати різні свята. Під забороною – і концерти. Їх дозволили проводити лише закладам культури, які спеціалізуються на концертній діяльності протягом останнього року. Такі самі обмеження діють і на Дніпропетровщині, наголосив Олександр Бондаренко.
Крім того, в області залишаються чинними раніше встановлені правила карантину. Так, обов’язково носити маски у громадських будівлях. Слід намагатися уникати скупчень людей. А ще – не подорожувати без нагальної потреби.
Перевозити пасажирів можна тільки в межах сидячих місць.  Проводити масові заходи – у розрахунку не більше 1 людини на 5 кв м. Кінотеатри під час сеансу мають бути заповнені не більш ніж наполовину.

26.08.2020

Вийшов новий номер Дніпропетровської обласної педагогічної газети «Джерело»
№ 25-33
липень-серпень-вересень 2020 року

 Завантажити газету

У номері:

1. Новини ОДА.

2-3. «Україна – суверенна, незалежна, демократична, соціальна, правова європейська держава». Віктор СИЧЕНКО, ректор Дніпровської академії неперервної освіти, професор.

4. «Одинадцята міжнародна виставка «Сучасні заклади освіти». Ольга ПИЛИПЕНКО, завідувач навчально-методичної лабораторії інформаційних технологій та STEM-освіти Академії.

4. «Рейтинговий виставковий конкурс упровадження інновацій в діяльність закладів освіти «Сучасні заклади освіти – 2020»». Віктор ВАСИЛИНЕНКО, директор Навчально-методичного центру ПТО у Дніпропетровській області.

5. Новини Академії: «ІІ Міжнародний конкурс дитячого малюнку «Україна-Словенія: шляхи дружби очима дітей»»; «Шляхи розвитку неформальної та інформальної освіти краю» (Світлана ТИЩЕНКО); «Нові директори»; «Обласний конкурс дитячої художньої творчості Придніпров’я «Несподівана Петриківка»» (Оксана БУТУРЛІНА, завідувач кафедри управління інформаційно-освітніми проектами Академії, кандидат філософських наук; Катерина РИЖІЙ, науковий співробітник проблемної науково-дослідної лабораторії інформаційних технологій та дистанційного навчання Академії; Вікторія ПІЩАНСЬКА, професор кафедри філософії Академії, доктор культурології), «Обласний фестиваль «Експериментальна STEM-освіта»» (Оксана БУТУРЛІНА).

6. «Всеукраїнські олімпіади з математики». Вадим КІРМАН, завідувач кафедри природничо-математичної освіти Академії.

6. «Конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича». Інформація з порталу про культуру читання і мистецтво книговидання.

7-9. «Програма обласного науково-методичного проєкту «Педагогічні стратегії розвитку самоефективної особистості в освітньому просторі Нової української школи» з 2020 р. по 2023 р.». Наукові керівники проєкту: Тетяна ГАЛЬЦЕВА, завідувач кафедри психології Академії, доктор психологічних наук, доцент; Світлана КРАМАРЕНКО, доцент кафедри психології, кандидат педагогічних наук, доцент.

10-11. «Теорія і практика НУШ: теоретичне обґрунтування освітніх реформ і практична підтримка суспільства». Валентина САГУЙЧЕНКО, доктор філософських наук, професор, професор кафедри філософії Академії.

12. «Створення інклюзивного освітнього середовища в закладі дошкільної освіти». Наталія ОЛЕФІР, старший викладач кафедри дошкільної та початкової освіти Академії.

13. «Актуальні питання управління ЗДО». Людмила КЛІМОВА, завідувач навчально-методичної лабораторії дошкільної та початкової освіти Академії.

14. «Особливості становлення життєвої компетентності дошкільника у різних соціальних інституціях». Валентина КУПРІЄНКО, методист навчально-методичної лабораторії дошкільної та початкової освіти Академії.

15. «Індивідуальний маршрут професійного розвитку педагога». Наталія МІХІНА, методист навчально-методичної лабораторії дошкільної та початкової освіти Академії.

15. «Інтерактивне предметно-розвивальне середовище закладу дошкільної освітияк компонент освітнього процесу». Любов БАЛАЛА, методист навчально-методичної лабораторії дошкільної та початкової освіти Академії.

16-18. «Початкова освіта». Ольга ВИНОГРАДОВА, старший викладач кафедри дошкільної та початкової освіти Академії.

19-20. «Особливості формування математичної компетентності учнів початкових класів НУШ у 2020-2021 н. р.». Людмила ПИСАРЄВА, старший викладач кафедри дошкільної та початкової освіти Академії.

 20-22. «Методичні рекомендації для 3 класу Нової української школи». Катерина ШАХОВА, старший викладач кафедри дошкільної та початкової освіти Академії.

23. «Пріоритети соціально-гуманітарної освіти на 2020-2021 н. р.». Іван БЕЗЕНА, завідувач кафедри соціально-гуманітарної освіти Академії, доцент, кандидат філософських наук.

23-24. «Ключові питання сучасної шкільної мовно-літературної освіти, її українськоцентричність та спрямованість на формування компетентного учня-читача на уроках української мови та літератури». Антоніна СЕРГІЄНКО, доцент кафедри соціально-гуманітарної освіти Академії, кандидат педагогічних наук; Оксана ДОРОШЕНКО, методист лабораторії суспільно-гуманітарних дисциплін Академії.

25. «Принципи, форми і методи розвитку комунікативних умінь та навичок на уроках української мови, української та зарубіжної літератур». Олена СТЕПАНЕНКО, доцент кафедри соціально-гуманітарної освіти Академії.

26. «Викладання іноземних мов у 2020-2021 н. р.». Тетяна БОГАТИРЬОВА, старший викладач кафедри соціально- гуманітарної освіти Академії.

27. «Мовна освіта – основна вимога часу». Марія АЛУЄВА, методист НМЛ обласного навчально-методичного центру підвищення кваліфікації педагогічних працівників, старший викладач кафедри соціально-гуманітарних дисциплін Академії.

28-29. «Упорядкування та розширення вчителем історії власного інструментарія для організації дистанційного навчання учнів». Людмила БАЗИЛЕВСЬКА, завідувач НМЛ соціально-гуманітарних дисциплін Академії, методист історичної та громадянської освіти.

29. «Обласний творчій конкурс «Креатив НЕ на карантині!»». Оксана БУТУРЛІНА; Катерина РИЖІЙ; Вікторія ПІЩАНСЬКА.

30. «Моніторингові дослідження в умовах модернізації освітнього простору». Людмила ШВИДУН, завідувач навчально-методичної лабораторії забезпечення якості освіти Академії; Інна СОТНІЧУК, Тетяна СТРУКОВА, методисти НМЛ якості освіти.

31. «PRO здоров’я та безпеку підлітків в освітньому середовищі». Ірина КОБЗЄВА, завідувач навчально-методичної лабораторії здоров’язберігаючих технологій Академії.

32-34. «Пріоритетні напрямки роботи професійної (професійно-технічної) освіти у 2020-2021 н. р.» Віктор ВАСИЛИНЕНКО, директор Навчально-методичного центру ПТО у Дніпропетровській області.

35. «Вікторина до Дня Незалежності України». Оксана САЛЬНІКОВА, завідувач національно-патріотичного відділу Центру позашкільної освіти Дніпропетровської обласної ради.

35. «Підсумковий військово-патріотичний наметовий табір». Володимир ГАРІН, керівник військово-патріотичного гуртка «Джура» Дніпровського району, вчитель предмета «Захист України» СЗШ № 1, смт Обухівка.

36. «Фауст, фіалки та астероїд». Еліна ЗАРЖИЦЬКА, методист навчально-методичної лабораторії інформаційних технологій та STEM-освіти Академії, член Національної спілки письменників України.

37. «Поетеса «з земними коріннями, що небо торкають руками». Наталя Петрівна НІКУЛІНА». Валентина СЛОБОДА, фахівець Будинку мистецтв, м. Дніпро.

38. ««День новий у нього на меті…». Іван Сокульський». Світлана МАРТИНОВА, старший науковий співробітник музею «Літературне Придніпров’я» відділу Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д.І. Яворницького.

39. ««Люблю все те, що людяністю звуть в людині...». Павло Трохимович Кононенко». Валентина СЛОБОДА.

24.08.2020

Дніпропетровщина відзначає День Незалежності

Дніпропетровщина святкує День Незалежності України. Урочистості на честь головного державного свята пройшли одночасно в різних куточках країни. У Дніпрі вони відбулися на Алеї пам’яті біля облдержадміністрації. Область разом із іншими регіонами долучилася до всеукраїнського святкового телемосту.
Посилання на фото: https://fex.net/ru/s/kxmlbzk
Посилання на відео: https://fex.net/ru/s/trrfn71

22.08.2020

Вчителі Дніпропетровщини можуть пройти онлайн-курс із дистанційного і змішаного навчання

  Вчителі Дніпропетровської області можуть зареєструватися на онлайн-курс із дистанційного і змішаного навчання. Він розроблений для педагогів шкіл та закладів професійно-технічної освіти, а також освітніх управлінців. Про це повідомили у департаменті освіти і науки облдержадміністрації.
«Епідемія коронавірусу і тривалий карантин стали справжнім випробуванням для учнів та їхніх батьків. А найперше – вчителів. На них велика відповідальність –проводити уроки віддалено, залучаючи сучасні цифрові технології, – зазначили в управлінні. – Онлайн-курс допоможе педагогам ефективно впроваджувати одразу дві форми навчання – дистанційну та змішану. Наші освітяни почуватимуться впевненіше, зможуть вирішити багато важливих робочих питань».
Перший модуль курсу стартує вже 25 серпня. Він – про дистанційний та змішаний формати навчання для закладів загальної середньої і професійно-технічної освіти. Наступні модулі виходитимуть щотижня: 1, 8 та 15 вересня.
Підвищення кваліфікації – за попередньою реєстрацією.
Онлайн-курс розроблений Міністерством освіти і науки України спільно зі студією онлайн-освіти EdEra. Його також підтримала Швейцарія в рамках Швейцарсько-українського проєкту DECIDE – «Децентралізація для розвитку демократичної освіти»

20.08.2020

Мешканців Дніпропетровщини
запрошують взяти участь
у міжнародному фотоконкурсі
«Вікі любить пам’ятки»

З 1 по 30 вересня відбудеться українська частина найбільшого у світі міжнародного фотоконкурсу об’єктів культурної спадщини «Вікі любить пам’ятки». Долучатися пропонують й мешканцям Дніпропетровщини. Про це розповіла начальниця управління культури, національностей і релігій облдержадміністрації Наталія Першина.
«Культурна спадщина області заслуговує на те, аби бути гідно представленою у Вікіпедії, – вважає Наталія Першина. – Маємо на Дніпропетровщині близько 6,8 тис об’єктів нерухомого культурного надбання. З них ілюстровані гарними фотографіями менше 20%. Тож запрошуємо всіх охочих мешканців регіону закарбувати на світлинах знакові пам’ятки нашого краю. А свої фотороботи надсилати на конкурс від найбільшої онлайн-енциклопедії світу».  
Взяти участь можуть як професійні фотографи, так і любителі. Протягом вересня слід завантажувати на Вікісховище світлини із конкурсних списків. Фотографії повинні бути власного авторства. Також можна надсилати відеоматеріали, де зображені пам'ятки.
Переможці отримають цінні призи. Їх розподілять між авторами найкращих знімків від кожного регіону та учасниками, які сфотографували найбільшу кількість пам’яток. Окрема номінація передбачена для тих, хто вперше приєднався до конкурсу.
Десять найкращих світлин культурної спадщини України змагатимуться на міжнародному рівні.
Цього року вже понад 20 країн світу виявили бажання провести національні етапи конкурсу.
Як взяти участь – на сайті конкурсу. Детальніше про регламент проведення – тут.

19.08.2020

Діти-сироти з Дніпропетровщини отримали
обласні стипендії
за високі досягнення у навчанні

У Дніпропетровській ОДА урочисто привітали обласних стипендіатів – дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Заохочення отримали учні шкіл та студенти. Грошова  винагорода – за сумлінне навчання, творчий потенціал, активну участь у громадському житті. Юних переможців привітав голова облдержадміністрації Олександр Бондаренко.
«Стимулюємо до навчання, розвитку, самовдосконалення дітей з числа сиріт та позбавлених батьківського піклування. Підтримуємо їх та забезпечуємо соціальним захистом, – зазначив очільник регіону Олександр Бондаренко. – Щороку в області проводимо рейтинговий конкурс серед учнів шкіл, гімназій, професійно-технічних навчальних закладів, студентів вишів. За підсумками минулого навчального року призначили стипендії 120 юним мешканцям області. Сьогодні я радий вручити сертифікати на фінансову винагороду 27-ти стипендіатам. Вони, як і решта, отримають кошти на особисті банківські рахунки».
У ДніпрОДА зібрали відмінників. Більшість із них – мешканці Дніпра. Окремо відзначили 11-класницю з Солонянського району Ірину Косенко. Вона отримала стипендію вже всьоме. Переможців також нагородили цінними подарунками.
«Я отримую стипендію з п’ятого класу. Дуже вдячна обласній владі за небайдужість до моєї долі. Це потужний стимул. Самовдосконалюватися, покращувати свої досягнення, – розповіла випускниця Новопокровської школи Ірина Косенко. – Кошти зазвичай витрачаю на власний розвиток. Приладдя, яке потрібне для навчання, курси. Цьогоріч я закінчила школу, тож тепер відповідальний період вибору професії. Вже знаю, до якого навчального закладу буду вступати, але поки що тримаю це в секреті. Щоб не зурочити».
Кожен, хто став переможцем рейтингу, отримає на особовий рахунок 4 тис грн. Загалом з обласного бюджету виділили на заохочення майже півмільйона гривень.
Щороку розмір стипендії збільшуватимуть. У 2021-му планують виплатити сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, по 6 тисяч гривень.
Посилання на фото: https://fex.net/ru/s/ozyr3dl
Посилання на відео: https://fex.net/ru/s/ynvfc4o

19.08.2020

Молоді вчені Дніпропетровщини можуть отримати
іменні стипендії від Верховної Ради України

Молоді вчені Дніпропетровщини можуть отримати іменні стипендії від Верховної Ради України. Упродовж року переможцям щомісяця виплачуватимуть 10510 грн. Прийом заявок продовжили до 31 серпня, повідомили у департаменті освіти і науки Дніпропетровської облдержадміністрації.

«Через карантин прийом заявок вирішили продовжити. Тож у молодих науковців-докторів наук ще є можливість подати документи на розгляд. Цьогоріч іменні стипендії отримають 30 вчених»,зазначили у департаменті  освіти і науки Дніпропетровської ОДА.

Претендувати на грошове заохочення від Верховної Ради України можуть науковці віком до 40 років, які мають ступінь доктора наук. А ще – проводять важливі прикладні або фундаментальні наукові дослідження.

Документи слід відправити за адресою: кім. 201 в, бульвар Тараса Шевченка, 16, м. Київ, 01601, Міністерство освіти і науки України.

Деталі – тут.

17.08.2020

На Дніпропетровщині
вийшла друга серія проєкту «Знай своїх»

На Дніпропетровщині вийшла вже друга серія проєкту облдержадміністрації «Знай своїх». На бордах по всьому регіону розмістили фото 9 героїв. Серед них – спортсмени, митці, є науковець та донор-Герой України. Про це повідомила радниця голови ОДА Валерія Світла.
«Талановиті, наполегливі, цілеспрямовані. Все це – про героїв проєкту «Знай своїх». Вони досягли вершин у різних сферах та не зупиняються на цьому. Їхні здобутки – гордість для області та країни. Хочемо, аби про ці перемоги знав кожен. Тому фото успішних мешканців Дніпропетровщини розмістили майже на 100 бордах в різних куточках регіону»,  – розповіла Валерія Світла.
Серед героїв нової серії проєкту «Знай своїх» – багато спортсменів. Це призер олімпійських ігор з академічного веслування Олег Ликов, олімпійська чемпіонка з академічного веслування Анастасія Коженкова,  триразовий чемпіон Паралімпійських ігор з футболу Тарас Дутко. Є й чемпіон світу з ракетомодельного спорту Ігор Гладкий.
До проєкту приєдналися митці – монументаліст, народний художник України В’ячеслав Данилов, майстер живопису, заслужений художник України Григорій Чернета та майстриня Петриківського розпису, засновниця музею ім. Ф. Панка Валентина Панко.
Серед учасників й вчений-хімік, розробник новітніх систем дезінфекції Богдан Мурашевич та заслужений донор, Герой України Володимир Ніколаєв.
«Вже маємо позитивний відгук на першу серію проєкту «Знай своїх», а отже – натхнення працювати і над наступними «випусками». Розшукуємо нових героїв, аби в чергове довести – Дніпропетровщині є, ким пишатися», – підкреслила радниця голови облдержадміністрації.  
Третю серію «Знай своїх» планують випустити вже восени.
Посилання на відео:
https://fex.net/ru/s/reza79x
https://www.youtube.com/watch?v=aF1u6fiJH8Y&feature=youtu.be&fbclid=IwAR3iBQEhJF-MDCk5BcLP4zSTL81eCoUYst3aU197usNmSBRkaRZAmeLGti4

17.08.2020

Персональна виставка Михайла Кублика

«Моя Україна»,

присвячена Дню Незалежності України

19 серпня 2020 року о 17 годині у Дніпровському Будинку мистецтв відбудеться відкриття виставки нашого земляка, відомого художника Михайла Олексійовича Кублика «Моя Україна».

Це освідчення митця у шані та любові до рідної Батьківщини.

На виставці представлено роботи кількох серій, що створювались упродовж усього його життя. Майстер «класичного живопису» розмірковує у просторі  і часі над історією та сучасністю України. Краса краєвидів Придніпровя, велич давньої архітектури, неповторність обширів насамперед Дніпра, Самари, Орелі, Саксагані – свій погляд художник втілює образно, багатовимірно та масштабно.

Експозиція виставки представлена в авторському задумі. У трьох залах Будинку мистецтв композиційні акценти, обєднані жанровою палітрою, що засвідчує  професійну майстерність живописця: тут 34 ескізи (мала зала), 65 станкових живописних творів (велика зала), 16 акварелей (галерея П-го поверху).  Це роботи серій «Придніпровський край», «Моя земля», «Сокральна Україна».

«Без пензлів, фарб, праці щодня не мислю свого життя, - говорить художник. - Пізнаю світ і нашу Україну, прекрасну, неповторну, величну».

Запрошуємо поспілкуватись із Майстром, надихнутись мистецтвом національним, неперебутнім.

На всіх чекає інтрига «Дари на Спапса».

Виставка працюватиме до 14 вересня 2020 р.

Вхід вільний.

14.08.2020

У Дніпропетровській ОДА
презентували видання
про пам’ятки Солонянського району

На Дніпропетровщині побачила світ збірка «Пам’ятки історії та культури Солонянського району». У книзі – інформація про кілька сотень місцевих курганів, старовинних будівель, храмів, монументів та меморіальних знаків. Видання презентували в облдержадміністрації.

 «Нині на Дніпропетровщині відомі майже 12 тис об’єктів культурної спадщини. Це пам’ятки історії та археології, архітектури, містобудування та монументального мистецтва. Впорядковувати інформацію про кожен з цих об’єктів вкрай важливо, адже саме в них збережена історія нашого краю»,сказала заступниця голови Дніпропетровської облдержадміністрації  Ірина Грицай.

«Пам’ятки історії та культури Солонянського району» – вже шосте видання з серії публікацій про визначні об’єкти області. Черговий том підготував Дніпропетровський обласний центр з охорони історико-культурних цінностей за підтримки облдержадміністрації.

«Солонянський район надзвичайно багатий на цікаві історичні та культурні об’єкти. Наприклад, у Микільському-на-Дніпрі зберігся унікальний кромлех – свого роду аналог Стоунхенджу. Особисто для мене було відкриттям дізнатися про деякі пам’ятки нашого краю. Треба популяризувати та доносити до людей інформацію про такі місця, адже чимало з них дуже цікаві з туристичної точки зору»,зазначив голова Солонянської райдержадміністрації Василь Концевий.

Збирали та опрацьовували інформацію про пам’ятки регіону історики, археологи, архітектори та мистецтвознавці. У книзі є історичні та археологічні нариси, а також  перелік усіх пам’яток району з короткою інформацією про кожну.

«Подібне видання повинна мати кожна область. Завдяки таким збіркам інформація про місцеві пам’ятки стає більш доступною для широкого загалу. Книга стане у нагоді журналістам, дослідникам, краєзнавцям,   розповів начальник південно-східного відділу Інституту національної пам’яті  Ігор Кочергін.Це серйозна база і для фіксації пам’яток області, і для наукової роботи».

Раніше вже побачили світ книги, присвячені пам’яткам Марганця, Нікополя, Апостолівського Нікопольського і Томаківського районів.  

Посилання на фото:
https://fex.net/ru/s/tvtfcsf

14.08.2020

На Дніпропетровщині
у 24 закладах профтехосвіти
впроваджують елементи дуального навчання

В області активно впроваджують елементи дуальної освіти. Це коли студент більшість навчального часу проводить на виробництві та крім теорії здобуває практичні навички. Нині вже 24 заклади профтехосвіти співпрацюють з підприємствами.  Досвід переймають у Німеччини, де таким способом готують фахівців понад 140 років. Питання залучення підприємств обговорювали на круглому столі в Дніпропетровській ОДА.
«Питання освіти для нас одне з пріоритетних. Об’єднуємо зусилля роботодавців, держави та навчальних закладів. Все – аби готувати конкурентоспроможних фахівців. А ще розвивати наставництво на виробництві, – зазначила заступниця голови ДніпрОДА Ірина Грицай. – Адже компанії все більше відчувають потребу у молоді з необхідними навичками».
«Область бере активну участь в покращенні системи підготовки робочих кадрів. Співпрацюємо з іноземними партнерами. Залучаємо найкращий досвід», – додав заступник директора департаменту освіти і науки облдержадміністрації Антон Демура.
На Дніпропетровщині ціла низка підприємств вже впроваджує дуальну систему навчання. Зокрема ДТЕК, Павлоградвугілля, Придніпровська залізниця, Інтерпайп, АрселорМіттал Кривий Ріг.
«Сьогоднішня зустріч надзвичайно важлива. Нині ми маємо підтримку зі сторони обласної влади, – розповів голова Федерації організацій роботодавців Дніпропетровщини Віктор Сергєєв. – Вже 150 роботодавців регіону готові долучатися до впровадження дуальної системи професійного навчання».
За круглим столом зібралися активні, соціально відповідальні роботодавці, представники професійної технічної освіти. А облдержадміністрація надала майданчик для створення діалогу.
«Наш навчальний заклад активно впроваджує дуальну форму навчання. Співпрацюємо з Криворізьким залізорудним комбінатом, Центральним та Північним гірничо-збагачувальними комбінатами. За такою системою готуємо 170 учнів. Студенти адаптуються до умов виробництва, здобувають необхідні професійні навички. Проходять стажування в умовах нових технологій», – поділилася досвідом заступниця директора з навчально-виробничої роботи Криворізького професійного гірничо-технологічного ліцею Тетяна Стойчик.  
Загалом на Дніпропетровщині 55 закладів професійно-технічної освіти займаються підготовкою молоді за робітничими професіями.
Посилання на фото: https://fex.net/ru/s/o2nptp8
Посилання на відео: https://fex.net/ru/s/nblpd7

14.08.2020

Для шкіл Дніпропетровщини
закупили 32 нові автобуси

До кінця року сільські та селищні навчальні заклади області отримають 32 нові шкільні автобуси. Все – для комфортабельного підвозу учнів та вчителів, навіть із найвіддаленіших населених пунктів. Машини закупили державним та місцевим коштом. Про це повідомив директор департаменту освіти та науки Дніпропетровської ОДА Олексій Полторацький.
«Область має найбільший шкільний автопарк в Україні – 439 машин. Наразі очікуємо на прибуття ще 32-х. Нові автівки закупили переважно за рахунок державної субвенції. Десяту частину витрат покрили громади, – зазначив директор департаменту освіти та науки Дніпропетровської ОДА Олексій Полторацький. – Автобуси надходитимуть партіями і відразу вирушатимуть до різних куточків регіону – здебільшого до опорних шкіл».
Нові автобуси – марки «Еталон».
Їх отримають заклади освіти Апостолівського, Васильківського, Дніпровського, Криворізького, Магдалинівського, Новомосковського, Петриківського, Петропавлівського, П’ятихатського, Солонянського, Царичанського районів.
Поповнять і шкільні автопарки у громадах: Аулівській, Богданівській, Божедарівській, Верхньодніпровській, Вишнівській, Карпівській, Криничанській, Лихівській, Личківській, Межівській, Миколаївській, Перещепинській, Раївській, Святовасилівській, Томаківській, Українській, Чумаківській, Юр’ївській.
У 2019 році для навчальних закладів Дніпропетровщини придбали 27 шкільних автобусів.

13.08.2020

Цьогоріч школи Дніпропетровщини
отримають понад 575 тис нових підручників

У 2020-му школи області отримають понад 575 тис нових підручників. Оновлять навчальну літературу для 3 та 7 класів. Перша партія вже надійшла на Дніпропетровщину, решту очікують до кінця року. Про це повідомив директор департаменту освіти і науки облдержадміністрації Олексій Полторацький.

«Міністерство освіти і науки України щороку оновлює шкільні підручники для різних класів. Книжки друкують державним коштом. Минулого року розподілили навчальну літературу по 2 та 6 класам, цьогоріч новенькі підручники отримають переважно  3 та 7 класи, – розповів директор департаменту освіти і науки Дніпропетровської ОДА Олексій Полторацький. – У 2020-му очікуємо від МОН близько півмільйона підручників – вже надійшли до області 263 919 примірників. Нині вони на книжковій базі – розподіляємо їх шкільними бібліотеками Дніпропетровщини».

Цьогоріч учні 3 класів отримають понад 350 тис підручників. Ще понад 221 тис екземплярів передадуть для семикласників. 

Частина книжок передбачена для дітей з особливими освітніми потребами. Зокрема, 1628 підручників отримають першокласники з інтелектуальними порушеннями, 638 – шестикласники. 1442 – третьокласники із сенсорними порушеннями та зниженим зором.

Посилання на фото:
https://fex.net/ru/s/2prrlpb

3.08.2020

Мешканців регіону
запрошують до участі
у Всеукраїнському конкурсі
кращих практик молодіжної роботи

Триває прийом заявок на щорічний всеукраїнський конкурс кращих практик молодіжної роботи. Заповнити анкету можна до 1 вересня включно. Кількість поданих робіт від одного учасника – необмежена. Долучитися запрошують й мешканців області. Про це повідомив заступник начальника управління молоді і спорту Дніпропетровської ОДА Владислав Яцук.  
«На Дніпропетровщині активна, розумна та креативна молодь. Вона втілює цікаві проєкти, займається волонтерством та просуванням демократичних реформ у громадах. Опікується проблемами екології, допомагає вразливим групам однолітків. Конкурс – гарна нагода презентувати свої доробки на всеукраїнському рівні, – зазначив Владислав Яцук. – Цьогорічна тематика – цифрова молодіжна робота. Зокрема, як на неї вплинув карантин та криза, спричинена COVID-19».
Результати повідомлять 15 листопада. Офіційна церемонія нагородження відбудеться на Четвертому щорічному Всеукраїнському форумі молодіжних працівників та працівниць наприкінці листопада.
Найкращі проєкти включать до друкованого та електронного щорічного видання «Каталог кращих практик молодіжної роботи в Україні». Десять переможців конкурсу отримають призи та відзнаки.
Додаткова інформація – у координаторки конкурсу Анни Острікової anna.ostrikova@undp.org. Подати заявку можна за посиланням.
Конкурс проводить Міністерство молоді та спорту України спільно з Програмою розвитку ООН в Україні.

Мешканців Дніпропетровщини
запрошують взяти участь
у конкурсі українсько-польських проєктів

Молодіжні обміни та зустрічі, тренінги й конференції. Мешканців Дніпропетровщини запрошують взяти участь у конкурсі на реалізацію українсько-польських проєктів.  Їх профінансують з держбюджету України. Подати заявки можна до 4 серпня 2020 року. Про це повідомили в управлінні молоді і спорту облдержадміністрації.

«Цьогоріч пріоритет надаватиметься проєктам, які стосуються зміцнення міжкультурного діалогу, ініціатив молоді з ОТГ України та малих міст Польщі, співпраці і обміну досвідом у галузі технічної і спеціалізованої освіти. Або – підтримки громадянської активності серед молоді, відкриттю спільного минулого та культурної спадщини, – розповів заступник начальника управління молоді і спорту Дніпропетровської ОДА Владислав Яцук. – Подавати свої проєкти на конкурс можуть неприбуткові організації, які працюють з молоддю. Зокрема – комунальні установи та навчальні заклади».

Кожен проєкт має тривати від 5 до 10 днів. Це можуть бути молодіжні обміни, зустрічі або інформаційно-просвітницькі заходи.

Пакет документів на участь у конкурсі слід відправити до 04 серпня 2020 року за адресою: Міністерство молоді і спорту, м. Київ, вул. Еспланадна, 42 к. 418. Та в електронній формі на kultmolodi@ukr.net.

 Переможців визначить Українсько-Польська Рада обміну молоддю до 01 вересня 2020 року. Деталі – тут.

Вступна кампанія - 2020!
Дніпровська академія неперервної освіти
ЗАПРОШУЄ НА НАВЧАННЯ!

Сайт Академії - http://dano.dp.ua/uk/

ШАНОВНІ ВИПУСКНИКИ ШКІЛ

 МІСТА Й ОБЛАСТІ!

 Усіх, кого приваблює
гуманна та велична професія учителя, запрошуємо вступати до

 Дніпровського фахового
педагогічного коледжу

 комунального закладу вищої освіти

 «Дніпровська академія неперервної освіти»

 Дніпропетровської обласної ради»!

Учитель – це безупинний рух уперед, збереження традицій і започаткування нового, опанування та запровадження вимог сучасності, постійне самовдосконалення.

 Історія Дніпровського фахового педагогічного коледжу комунального закладу вищої освіти «Дніпровська академія неперервної освіти» Дніпропетровської обласної ради» розпочинається з педагогічних курсів, які були організовані при училищі Брянського заводу (у подальшому Дніпропетровський металургійний завод імені Петровського) міста Катеринослава. На курсах готували педагогів для заводського училища, у якому навчалися безкоштовно діти висококваліфікованих робітників.

Документи обласного архіву свідчать, що у 1918 році Постановою Катеринославського губернського комітету Ради робітників і селянських депутатів було засновано Педагогічну школу, перший випуск якої становив 90 осіб. Саме цей навчальний заклад і став першою історичною сходинкою нинішнього Дніпровського педагогічного коледжу.

Подолавши майже столітній шлях, сьогодні Дніпровський фаховий педагогічний коледж комунального закладу вищої освіти «Дніпровська академія неперервної освіти» Дніпропетровської обласної ради» є потужним навчальним закладом із розвинутою на належному рівні інфраструктурою, який торує свій шлях на педагогічній ниві Дніпропетровщини чисельними випусками молодших спеціалістів, що поповнюють лави освітян міста Дніпра та регіону.

Освітній процес у Дніпровському фаховому педагогічному коледжі комунального закладу вищої освіти «Дніпровська академія неперервної освіти» Дніпропетровської обласної ради» спрямований на інтеграцію в європейський освітній простір.

У ході професійної підготовки використовуються новітні педагогічні технології, які спрямовані на задоволення потреб розвитку особистості здобувача освіти на підготовку конкурентоспроможного фахівця.

Особливістю організації освітнього процесу є поступове «входження здобувачів освіти в професію, що забезпечується програмою педагогічної практики, яка проходить на базі кращих загальноосвітніх середніх шкіл та дошкільних закладів м. Дніпра. Навчання в коледжі не обмежується аудиторними заняттями, а включає в себе позааудиторну роботу, яка відбувається на базі гуртків наукового та мистецького напряму, спортивних секцій, центру соціальних ініціатив і волонтерства.

Усіх, кого приваблює гуманна та велична професія учителя, запрошуємо вступати до Дніпровського фахового педагогічного коледжу комунального закладу вищої освіти «Дніпровська академія неперервної освіти» Дніпропетровської обласної ради» на 2020-2021 навчальний рік для здобуття освітньо-професійного ступеня фахового молодшого бакалавра за такими напрямами підготовки та спеціальностями:

ДОШКІЛЬНА ОСВІТА

денна форма навчання (бюджетна і договірна основи)

БАЗА 9 КЛАСІВ

Кваліфікація – «УЧИТЕЛЬ ІЗ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ» з додатковою кваліфікацією: «Вихователь логопедичних груп у закладах дошкільної освіти», «Асистент вихователя інклюзивної групи в закладах дошкільної освіти», «Вихователь із правом проведення занять іноземною мовою в закладах дошкільної освіти», «Організатор гуртка образотворчого мистецтва».

Термін навчання – 3 роки 10 місяців.

Вступні екзамени – українська мова (диктант), біологія (тестування).

БАЗА 11 КЛАСІВ

 Кваліфікація – «УЧИТЕЛЬ ІЗ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ» з додатковою кваліфікацією «Вихователь логопедичних груп у закладах дошкільної освіти», «Асистент вихователя інклюзивної групи в закладах дошкільної освіти».

Термін навчання – 1 рік 10 місяців.

Зарахування – за результатами сертифікатів ЗНО з української мови та літератури і на вибір один із трьох предметів (біологія, математика або історія України), або вступних іспитів, складених у навчальному закладі.

 заочна форма навчання (бюджетна і договірна основи)

БАЗА 11 КЛАСІВ

Кваліфікація – «УЧИТЕЛЬ ІЗ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ» з додатковою кваліфікацією: «Вихователь логопедичних груп у закладах дошкільної освіти», «Асистент вихователя інклюзивної групи в закладах дошкільної освіти».

Термін навчання – 2 роки 10 місяців.

Зарахування – за результатами сертифікатів ЗНО з української мови та літератури і на вибір один із трьох предметів (біологія, математика або історія України), або вступних іспитів, складених у навчальному закладі.

ПОЧАТКОВА ОСВІТА

денна форма навчання (бюджетна і договірна основи)

БАЗА 9 КЛАСІВ

Кваліфікація – «УЧИТЕЛЬ ПОЧАТКОВИХ КЛАСІВ» із додатковою кваліфікацією: «Учитель іноземної мови (англійська) в початкових класах», «Учитель інформатики в початкових класах», «Учитель мистецтва в початкових класах», «Керівник гуртка образотворчого мистецтва»

Термін навчання – 3 роки 10 місяців.

Вступні екзамени – українська мова (диктант), математика (тестування).

БАЗА 11 КЛАСІВ

Кваліфікація – «УЧИТЕЛЬ ПОЧАТКОВИХ КЛАСІВ» із додатковою кваліфікацією: «Учитель інформатики в початкових класах», «Учитель мистецтва в початкових класах».

Термін навчання – 1 рік 10 місяців.

Зарахування – за результатами конкурсу сертифікатів ЗНО з української мови та літератури і на вибір один із трьох предметів (біологія, математика або історія України), або вступних іспитів, складених у навчальному закладі.

СЕРЕДНЯ ОСВІТА ( МУЗИЧНЕ МИСТЕЦТВО)

денна форма навчання(бюджетна основа)

БАЗА 9 КЛАСІВ

Кваліфікація – «УЧИТЕЛЬ МУЗИЧНОГО МИСТЕЦТВА, МУЗИЧНИЙ КЕРІВНИК ДОШКІЛЬНОГО ЗАКЛАДУ» з додатковою кваліфікацією: «Керівник дитячого хореографічного колективу», «Організатор роботи з учнівськими об’єднаннями»

Термін навчання – 3 роки 10 місяців.

Вступні екзамени – 1. Творчий конкурс із фаху (для абітурієнтів з музичною підготовкою – гра на музичному інструменті, теорія музики та сольфеджіо, вокально-хорові дані; без музичної підготовки – перевірка музичних здібностей (слух, ритм, музична пам’ять, вокально-хорові дані); 2. Українська мова (диктант).

БАЗА 11 КЛАСІВ

Кваліфікація – «УЧИТЕЛЬ МУЗИЧНОГО МИСТЕЦТВА, МУЗИЧНИЙ КЕРІВНИК ДОШКІЛЬНОГО ЗАКЛАДУ» з додатковою кваліфікацією: «Керівник дитячого хореографічного колективу», «Організатор роботи з учнівськими об’єднаннями»

Термін навчання – 1 роки 10 місяців.

Вступні екзамени – 1. Творчий конкурс із фаху (для абітурієнтів з музичною підготовкою – гра на музичному інструменті, теорія музики та сольфеджіо, вокально-хорові дані; без музичної підготовки – перевірка музичних здібностей (слух, ритм, музична пам’ять, вокально-хорові дані); 2. Українська мова та література (ЗНО або вступний іспит, складений у навчальному закладі).

ЕТАПИ ВСТУПНОЇ КАМПАНІЇ

Для вступників на базі базової загальної середньої освіти (9 класів) для здобуття освітньо-професійного ступеня «фахового молодшого бакалавра»:

Прийом заяв та документів – з 30 червня по 13 липня 2020 року.

Вступні іспити (у тому числі творчий конкурс) – з 14 липня по 21 липня 2020 року.

Терміни зарахування вступників (за регіональним замовленням) – не пізніше 29 липня 2020 року.

Терміни зарахування вступників (за кошти фізичних та юридичних осіб – не пізніше 31 липня 2020 року.

Для вступників на базі повної загальної середньої освіти (11 класів) для здобуття освітньо-професійного ступеня «фахового молодшого бакалавра»:

Прийом заяв та документів – з 01 серпня 2020 року.

Вступні іспити – з 13 серпня по 22 серпня 2020 року.

 Терміни зарахування вступників (за регіональним замовленням) – не пізніше 05 вересня 2020 року.

 Терміни зарахування вступників (за кошти фізичних та юридичних осіб – не пізніше 30 вересня 2020 року.

 НАШІ КОНТАКТИ: +38 098 377 53 95

  Адреса: проспект О. Поля, 83, м. Дніпро, Україна,  49054.

Проїзд: від ж/д вокзалу маршрутним таксі № 73, тролейбусом № 5 до зупинки М. Драгоманова; від центральної площі міста маршрутним таксі № 113, тролейбусом № 1 до зупинки М. Драгоманова.

Інна Темнікова, відповідальний секретер відбіркової комісії ДФПК КЗВО «ДАНО» ДОР»

Увага! Шукаємо автора!

 Якщо Ви сучасний освітянин, який може вразити новим і креативним, несподіваним і творчим, модерним і методичним, то саме Вас обласна педагогічна газета «Джерело» запрошує до співпраці!

 Основні завдання нашого видання: висвітлення пріоритетних напрямків роботи освітянської галузі регіону, публікація матеріалів конференцій, з’їздів, методичних матеріалів, розробок уроків, первинок освіти.

У газеті відтворюються процеси розвитку й модернізації регіональної системи освіти, висвітлюється діяльність талановитих педагогів Придніпров’я. Друкуються матеріали про культурні скарби краю, визначні події та видатні постаті, творчі доробки, педагогічні роздуми, актуальні інтерв’ю, репортажі, розробки уроків, оригінальні сценарії тощо.

 Чекаємо на Вас!

КОНТАКТИ:

Редактор Антоненко Надія Олександрівна

Тел. 095 2303947, 067 5629868

E-mail: GDjerelo@ukr.net, gdjerelo@dano.dp.ua

Сайт: https://gdjerelo.jimdofree.com
Детальніше про «Джерело» у відеоподкасті:

Реєстрацію завершено

Педагогів Дніпропетровщини
фахівці Дніпровської академії неперервної освіти
запрошють на одноденні тематичні курси:

1. «Розвиток здоров’язбережувальної компетентності особистості засобами STEAM-освіти». Курс розрахований на педагогів, які бажають ознайомитися з можливостями STEAM-освіти як елементу використання в освітньому процесі здоров’язбережувальних технологій. У курсі розглядаються вправи, які сприяють підтримці здоров’я як педагогів, так і учнів.

 Реєстрація за посиланням: https://forms.gle/vcAnu9e4jNUdeNjq5).

 Куратор: Кочерга Євгенія Володимирівна. Телефон для довідок: 0688688089, 0952271779

  2. «Запровадження елементів інфомедійної грамотності в освітній процес природничо-математичних дисциплін». Курс розрахований на педагогів, які бажають узагальнити свої знання з інфомедійної грамотності та навчитися їх використовувати для навчання учнів

 Реєстрація за посиланням: https://forms.gle/w8LR44ccRYGQFBocA

 Куратор: Кочерга Євгенія Володимирівна. Телефон для довідок: 0688688089, 0952271779

  3. «Організація роботи вчителя». Курс розрахований на педагогів, що мають бажання навчитися раціонально використовувати час та все встигати, керівників установ і закладів освіти, заступників директорів закладів загальної середньої освіти

 Реєстрація за посиланням: https://forms.gle/iQm2PPbveNaGTgtm8

 Куратор: Вільхова Тетяна Володимирівна. Телефон для довідок: 0666180032

  4. «Soft skills («м’які навички»): універсальні навички європейського рівня». Курс розрахований на педагогів, які бажають ознайомитися з аспектами формування та розвитку «м’яких» навичок учнів.

 Реєстрація за посиланням: https://forms.gle/LvhHjX8NNydea1fg9

 Куратор: Сидоренко Ганна Григорівна. Телефон для довідок: 0663934290

  5. «Основи розвитку наукового мислення як невід’ємна складова здійснення науковості освіти». Курс розрахований на педагогів, які бажають ознайомитися з інструментарієм розвитку наукового мислення учнів.

 Реєстрація за посиланням: https://forms.gle/34GE7WSAYb981TyZA

 Куратор курсів: Сидоренко Ганна Григорівна. Телефон для довідок: 0663934290

 По завершенню кожного з курсів буде видано сертифікат про підвищення кваліфікації (6 годин / 0,2 кредити)

30.05.2020

Вірш Олеся Завгороднього "Слон"

Плідний карантин. Спільний проєкт редакції газети "Джерело" і Дніпровської бібліотеки на Щепкіна.

26 травня
18:00 - 19:00 год.
Віртуальна подорож батьківщиною
Д. Яворницького

Детальныше за посиланням

19 квітня - 15 червня
Віртуальна виставка акварелі
«ВЕСНЯНИЙ РОЗМАЙ»
від Дніпровського будинку мистецтв

Детальныше за посиланням

До Дня пам’яті і примирення!
Ці дні присвячені пам’яті тих понад 80 мільйонів людей, чиє життя було обірвано насиллям світового масштабу, людям усіх рас і націй, чоловікам і жінкам, дорослим і дітям, воїнам і мирному населенню – усім загиблим і усім тим, хто вижив та пройшов через усі кола пекла Другої світової війни.
Сайт amazingukraine.pro пропонує добірку віршів до Дня пам’яті і примирення від українських поетів.
https://www.amazingukraine.pro/lifestyle/virshi-do-sliz-den-peremogy-den-pamyati-ta-prymyrennya/

Сьогодні, у світлий День Великодня –
20 квітня 2020 року,

на 71 році життя відійшла у вічність

 

Валентина Пилипівна КЕЛЕСІДІ

 

      Валентина Пилипівна тривалий час працювала у Дніпропетровському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти завідувачем навчально-методичного відділу природничо-математичних дисциплін, мала звання «Відмінник освіти України».
      Вона – чудовий Вчитель, мужня, цілеспрямована жінка, гарна дружина й матір.
     Світлий, добрий спомин про Валентину Пилипівну Келесіді назавжди залишиться в серцях усіх, хто мав честь знати, вчитися у неї та шанувати цю достойну людину.
     Схиляючись у скорботі та розділяючи біль втрати, висловлюємо глибокі співчуття родині, близьким та колегам. Сумуємо разом з вами та підтримуємо вас у годину скорботи.

Колектив Дніпровської академії неперервної освіти,
колеги, друзі,
редакція газети «Джерело»

Вітаємо
зі Світлим
Воскресінням
Христовим!

Великодня пісенька
Як розповісти про великодні традиції діткам? Звичайно ж, обрати зрозумілу та цікаву форму – мультфільми. Пропонуємо разом із дітьми переглянути анімовану пісеньку про те, як мишенята на Великдень місили пасочку.
У мультику зображено процес вимішування та випікання пасхальних пасок, їхнє прикрашання. Діткам можна додатково розповісти про традиції на Великдень: фарбування яєць, освячування пасок та крашанок у церкві. Також у нагоді батькам, вихователям у садочку, педагогам у школі стане наша підбірка дитячих великодніх легенд: https://mamabook.com.ua/velukodni-legendu-dlya-ditey/.
До речі, у мультику є субтитри. Тож дітки, які вже вміють читати, зможуть співати веселу великодню пісеньку разом із мишенятами.https://www.youtube.com/watch?time_continue=116&v=DU9qfomwHOs&feature=emb_logo

______________________________

Увага!
Вийшов новий номер -

спецвипуск
до 90-річчя від Дня народження
Ліни Костенко

_______________________________

13.04.2020

 Подбаємо про безпеку разом

 Зараз, як ніколи, важливо бути поруч і говорити з дітьми.

 Звертаємось до Вас, як професіоналів, знайдіть час поспілкуватись з підлітками та їх батьками про благополуччя та взаємовідносини в родинах, про безпечність середовища, про правила безпечного спілкування online. Можливо саме ви станете для когось із підлітків чи дорослих тією рукою підтримки, до якої вони звернуться у разі небезпеки.

 Ми рекомендуємо для педагогів та батьків заняття від Светлани Ройз «Практическое ребенковедение», які допоможуть дитині скинути зайве напруження та відчути себе у більшій безпеці. За посиланням матеріали доступні для скачування та використання https://npa-ua.org/wp-content/uploads/2020/04/prakticheskoe-rebenkovedene-dlya-NPA.pdf

 Подбаємо про безпеку разом!

                                                                                    Ірина Кобзєва

13.04.2020

Кам’янський театр ім. Лесі Українки
запрошує на онлайн-вистави

Академічний музично-драматичний театр ім. Лесі Українки м. Кам’янського на час карантину відкрив доступ до відеозаписів своїх вистав.  Заклад став частиною проєкту «Культура онлайн». Про це повідомили в управлінні культури, національностей та релігій облдержадміністрації.  
«Мешканці області мають змогу цікаво та з користю провести карантин. Все більше театрів та музеїв Дніпропетровщини дарують мистецтво своїм глядачам онлайн, – зазначили в управлінні. – Долучився й Кам’янський театр ім. Лесі Українки. Він відкрив доступ до трагікомедій «Забути Герострата!», «Дуже проста історія», комедії «Шельменко-денщик» та балету-феєрії «Душа поета».
Вистави доступні на YouTube каналі театру за посиланням. Список для онлайн перегляду буде оновлюватись.
Слідкуйте за інформацією на офіційній сторінці театру у Facebook.

6.04.2020

Вистави дніпровського театру Шевченка
можна переглянути онлайн

Кращі вистави Дніпровського національного академічного українського музично-драматичного театру ім. Шевченка можна переглянути онлайн. Так в закладі дбають про своїх відвідувачів під час карантину, наголосила начальниця управління культури, національностей та релігій облдержадміністрації Наталія Першина.
«До акції «Культура онлайн» приєдналися Дніпропетровський оперний театр, філармонія імені
Л. Б. Когана, Будинок органної та камерної музики. Переглянути вдома можна і вистави національного театру Шевченка. Так заклади культури вирішили підтримати своїх відвідувачів під час карантину – аби вони проводили час з користю», – зазначила Наталія Першина.

Театр пропонує на вибір найкращі архівні вистави: «Марія Стюарт», «8 люблячих жінок»,  «Конкурс або вояж до Сингапура», «Аршин мал алан», «Старомодна комедія», «Наполеон і Корсиканка». 

Знайти їх можна тут.

6.04.2020

ДніпрОДА співпрацюватиме
з фондом «Крила Дніпра»
для збору коштів на боротьбу з коронавірусом

Дніпропетровська ОДА розпочала співпрацю з Благодійним фондом «Крила Дніпра». До організації можуть звернутися підприємці, які бажають передати кошти на боротьбу регіону з коронавірусом. Про це повідомив голова облдержадміністрації Олександр Бондаренко.
«Область на протидію COVID-19 спрямувала понад 300 млн грн. Проте розуміємо, що в разі епідемії на боротьбу з хворобою може знадобитися вдвічі більше коштів. Тому Обласний штаб протидії коронавірусу звернувся по допомогу до бізнесу. Ми вдячні кожному підприємству, що вже відгукнулося, та шукаємо нових партнерів», – розповів Олександр Бондаренко.
Голова ДніпрОДА зазначив, що підприємці можуть самі придбати необхідне лікарням обладнання та захисні матеріали. Або перерахувати кошти Благодійному фонду «Крила Дніпра», з яким співпрацює Обласний штаб.
«У важкі часи маємо об’єднуватися та спільними зусиллями протистояти загрозі. Тому фонд долучився до Обласного штабу протидії коронавірусу, – наголосила голова правління фонду «Крила Дніпра» Таїсія Вишнева. – Зібрані кошти будуть спрямовані на найнеобхідніше для лікарів та пацієнтів з COVID-19 – обладнання, дезінфікуючі та захисні засоби. Звітувати будемо перед підприємствами, які надали допомогу, та ДніпрОДА».
Благодійна організація «Благодійний фонд «Крила Дніпра»:
Адреса: Україна, Дніпропетровська обл., м. Дніпро, вул. Володимира Мономаха, буд. 6, корп. 2, оф. 27.
Код ЄДРПОУ: 39796562
Рахунок: UA783052990000026003050529296
https://www.facebook.com/wings.dnipro
Гаряча лінія Обласного штабу протидії коронавірусу:
0 800 500 474.

25.03.2020

 

Мешканців Дніпропетровщини запрошують послухати органні концерти онлайн

Дніпропетровський Будинок органної та камерної музики запрошує під час карантину переглянути найкращі архівні концерти. Це – частина акції «Культура онлайн», повідомили в управлінні культури, національностей та релігій Дніпропетровської ОДА.
«Обласні заклади культури та мистецтв під час карантину залишаються на зв'язку з мешканцями області. Вони роблять все можливе, щоб перебування вдома було корисним, цікавим та пізнавальним. Тому запустили проєкт, який дозволяє переглянути вистави та концерти онлайн», – розповіла начальниця управління культури, національностей і релігій Дніпропетровської облдержадміністрації Наталія Першина.
Будинок органної та камерної музики запрошує до перегляду Гала-концерту закриття 31-го концертного сезону «31-й НА БІС». Його можна подивитися за посиланням.
Онлайн можна переглянути і концерти у філармонії, і вистави оперного театру.

23.03.2020

 

Вистави Дніпропетровського
оперного театру можна переглянути онлайн

Дніпропетровський академічний театр опери та балету приєднався до акції «Культура онлайн». Тепер вистави можна переглянути, не виходячи з дому, повідомили в управлінні культури, національностей та релігій облдержадміністрації.
«Дніпропетровський академічний театр опери та балету перейшов у режим онлайн на час карантину, аби продовжувати дарувати мистецтво своїм глядачам, – зазначила начальниця управління Наталія Першина. – Не виходячи з дому, вже можна переглянути оперу «Трубадур» та балет «Дон Кіхот».
У театрі обіцяють постійно оновлювати репертуар, додала Наталія Першина.
Переглянути вистави можна тут.
До акції «Культура онлайн» вже приєдналася і філармонія.

19.03.2020

 

Під час карантину мешканці Дніпропетровщини зможуть дистанційно «відвідати»
концерти та вистави

Музичні концерти й театральні вистави – у режимі онлайн. Під час карантину мешканці Дніпропетровщини зможуть «відвідати» культурно-масові заходи дистанційно. Першою трансляції концертів запустила Дніпропетровська філармонія імені Л. Б. Когана. Про це повідомили в управлінні культури, національностей та релігій Дніпропетровської облдержадміністрації.

«Щоб не допустити поширення коронавірусу, по всій території України тимчасово заборонили проводити заходи за участі більше 10 людей. Закладам культури довелося скасувати усі найближчі вистави та концерти. Але це не привід зупиняти культурне життя Дніпропетровщини. Тож вони запускають трансляції концертів та вистав на своїх офіційних сайтах та в соціальних мережах»,зазначила начальниця управління культури, національностей та релігій Дніпропетровської ОДА Наталія Першина.

Першою до такої ініціативи долучилися Дніпропетровська філармонія імені Л. Б. Когана. Під час карантину усі бажаючі зможуть дистанційно послухати концерти симфонічного оркестру.

Зробити це можна на сайті у розділі «Філармонія онлайн» або на сторінці у Facebook.

28.02.2020

Мешканці Дніпропетровщини
можуть отримати гранти на соціальні проєкти

«Жити на рівних». Мешканці Дніпропетровщини можуть отримати від 300 до 700 тисяч гривень на втілення проєктів, які покликані покращити життя людей з інвалідністю. Пропозиції приймають до 2 березня,  повідомили в Інвестиційно-інноваційному центрі при Дніпропетровській облдержадміністрації.

«Мета грантової програми «Жити на рівних» – підтримати ті ініціативи, які можуть покращити якість життя людей з інвалідністю та посприяти їхній інтеграції у суспільні процеси. Отримати кошти на проєкти можуть неприбуткові установи – благодійні організації та громадські об’єднання, діяльність яких пов’язана із тематикою конкурсу. А ще ті, хто займається соціальним підприємництвом», – сказали в Інвестиційно-інноваційному центрі.

Серед пріоритетних напрямків проєктів – раннє втручання для попередження інвалідності у дітей, організація догляду, соціальна та трудова реабілітація людей з інвалідністю, розвиток транспортних послуг для маломобільних груп, розвиток реабілітаційних послуг та заходів.

Окрім фінансової підтримки, для учасників програми передбачені консультації експертів та супровід менторів.

За додатковою інформацією можна звертатися за телефоном 067 504 05 05 або на електронну адресу: dnepr.grant@gmail.com. Деталі на сайті.

26.02.2020

 Увага! Оголошення!

1 березня Дніпровською академією неперервної освіти спільно з громадськими організаціями «Український культурний центр» та «Просвіта» на базі Дніпровського педагогічного коледжу буде проведено захід

«Свято живопису, театру, поезії і музики
до дня народження Лесі Українки».

Мета: ознайомити дітей з біографією Лесі Українки; спонукати їх вивчати творчість відомої української письменниці, брати приклад з її цілеспрямованості, наполегливості, працьовитості й віри у себе та Україну; сприяти становленню національної культури, утвердженню власної духовно-естетичної самобутності.

Програма заходу: виставка малюнків «Творчість Лесі Українки очима дітей»; декламування віршів письменниці та присвячених їй творів; виступи музикантів і танцюристів за мотивами творів поетеси; інсценування уривків творів Лесі Українки; пісні на слова творів письменниці або присвячені їй; хмари цитат Лесі Українки.
Дата проведення: 1 березня.
Час проведення: з 14-00 до 16-00.
Місце проведення: КЗВО «Дніпровський педагогічний коледж» ДОР» (актова зала).
Учасники заходу: вчителі української мови та літератури, початкових класів, вихователі закладів дошкільної освіти, фахівці позашкільної освіти, батьки та діти 4-12 років.

Організатори: КЗВО «Дніпровська академія неперервної освіти», ГО «Український культурний центр», ГО «Просвіта».
Захід приурочено 149 річниці від дня народження Лесі Українки.

21.02.2020

 

На ЗНО-2020 вже зареєструвалися
понад 5,5 тис абітурієнтів Дніпропетровщини

У Дніпропетровській області на зовнішнє незалежне оцінювання зареєструвалися понад 5,5 тис абітурієнтів.  Заявки на основну сесію ЗНО приймають з 3 лютого, повідомили в департаменті освіти і науки Дніпропетровської ОДА.
 «Вступники Дніпропетровщини найактивніше реєструються на зовнішнє незалежне оцінювання. Вже надійшли заявки від 5573 абітурієнтів, – розповіли в департаменті. – Приєднатися до них ще є час до 17 березня. Підкорегувати дані можна буде до 24 березня. Та краще не відкладати реєстрацію на останній день».
Тестування проходитиме з 21 травня до 15 червня. Додаткова сесія відбудеться з 25 червня до 17 липня.
Всього здаватимуть 11 навчальних предметів. Обрати потрібно щонайменше три, але не більше чотирьох. Обов’язковими є українська мова і література, а також математика або історія України. Третій предмет – на вибір.
Зареєструватися на ЗНО можна тут.

20.02.2020

 

Школярів Дніпропетровщини запрошують долучитися до науково-підприємницької програми із запуску власного проєкту

Космос, людина, екологія та природа. Школярів 13-17 років запрошують взяти участь у безкоштовній науково-підприємницькій програмі для підлітків. На учасників чекають зустрічі з експертами та робота над проєктами. Реєстрація триває до 27 лютого, повідомили у департаменті освіти і науки Дніпропетровської облдержадміністрації

«Програму для школярів запустила громадська організація «INSCIENCE» за підтримки Міжнародного Вишеградського фонду. Її мета — створити умови для реалізації підлітками ініціатив, пов’язаних з наукою. Зокрема, учасники зможуть розробити проєкти у сфері робототехніки чи інженерії, астрофізики чи астрономії, біології або генетики. Також підтримуються ідеї, спрямовані на вирішення проблеми глобального потепління, змін клімату, взаємодії людини та природи»,розповіли у департаменті освіти і науки Дніпропетровської ОДА.

Протягом двох місяців учасники відвідуватимуть лекції з бізнесу та працюватимуть над проєктами разом з менторами-науковцями. Заняття будуть проходити у Києві. Свої проєкти школярі зможуть представити на першому в Україні науково-популярному фестивалі «Science Teens Fest», який відбудеться у травні.

Щоб взяти участь у науково-підприємницькій програмі, до 27 лютого слід заповнити онлайн-анкету. Результати оголосять 12 березня. Деталі – на сайті.

14.02.2020
НЕ БУДЬТЕ БАЙДУЖИМИ,
НЕ СТІЙТЕ ОСТОРОНЬ НАШОЇ СПІЛЬНОЇ ПРОБЛЕМИ,
ЗБЕРЕЖІТЬ ЗДОРОВ’Я ДІТЕЙ.
Підпишіть, будь ласка, петицію
"ПРО НЕДОПУЩЕННЯ ПРИПИНЕННЯ НАБОРУ
ДО САНАТОРНИХ ШКІЛ ТА ЗМІНУ ТИПУ НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ"
16 січня 2020 року Верховна Рада України прийняла в другому читанні новий законопроект України «Про повну загальну середню освіту». В підпункті 8, пункту 3, розділу Х «Прикінцеві та перехідні положення» цього законопроекту зазначено: «з 2020 року санаторні школи (санаторні школи-інтернати) припиняють набір учнів до 1-9 класів. Засновники санаторних шкіл (санаторних шкіл-інтернатів) протягом одного року з дня набрання чинності цим Законом мають змінити тип таких закладів освіти на ліцеї з обов’язковим збереженням у їх складі пансіонів. З 1 вересня 2024 року такі ліцеї забезпечують здобуття виключно профільної середньої освіти».
В зв’язку з вищенаведеним, ПРОСИМО Президента України, який є гарантом прав і свобод українських громадян ВИКЛЮЧИТИ І ВВАЖАТИ НЕЗАКОННИМ підпункт 8, пункту 3 в розділі Х «Прикінцеві та перехідні положення» законопроекту України «Про повну загальну середню освіту», який знищує можливість здобути освіту з відповідним медичним супроводом.

7.02.2020

Стартувала реєстрація
на основну сесію ЗНО - 2020: як подати заявку

3 лютого стартувала реєстрація на зовнішнє незалежне оцінювання. Вона триватиме до 24 березня. Один абітурієнт може скласти тестування максимум із чотирьох предметів. Про це сповістили в департаменті освіти і науки Дніпропетровської облдержадміністрації.
 «В цьому навчальному році тестування проходитиме з 11 навчальних предметів. Обрати потрібно щонайменше три, але не більше чотирьох. Обов’язковими є українська мова і література, а також математика або історія України. Ще один-два предмети абітурієнт може обрати на вибір із загального переліку, – зазначили у департаменті. – Під час реєстрації випускники мають обрати мову, якою складатимуть тести».
За допомогою спеціального сервісу треба створити та оформити реєстраційну картку, сформувати пакет документів і надіслати його до Регіонального центру оцінювання якості освіти не пізніше 17 березня. Змінити дані можна буде до 24 березня. Реєструватися потрібно на сайті.
Там зареєстровані абітурієнти мають завантажити зі своїх особистих кабінетів запрошення-перепустки. У них будуть вказані час і місце тестування.
Першу учні Дніпропетровщини складатимуть математику – 21 травня. Далі – українську мову і літературу – 26 травня. Фізику – 28 травня. Іспанську, німецьку, французьку мови – 1 червня. Англійську — 2 червня. Історію України – 4 червня. Біологію – 9 червня. Географію – 11 червня. Хімію – 15 червня.
Результати з математики та фізики оголосять до 12 червня. З української мови і літератури, історії України, іноземних мов – до 20 червня. Біології, географії, хімії – до 24 червня.

7.02.2020

Молодих вчених Дніпропетровщини
запрошують на стажування до Франції

Молоді дослідники Дніпропетровщини можуть пройти короткотермінове стажування у Франції. Термін – від 2 тижнів до 1 місяця. Документи прийматимуть до 9 лютого. Про це повідомили в департаменті освіти і науки Дніпропетровської облдержадміністрації.

Пройти стажування у Франції можуть молоді науковці, які захистили дисертацію не більше п’яти років тому та потребують співпраці з французькою лабораторією для подальших досліджень. Щоб взяти участь у відборі, слід до 9 лютого заповнити онлайн-анкету та надіслати організаторам пакет документів.

Стажування проходитиме з 1 квітня по 30 вересня 2020 року. Учасники програми отримуватимуть стипендію – 170 євро/місяць.

Конкурс на участь у короткострокових стажуваннях організовує Посольство Франції в Україні двічі на рік. Другий набір відкриється у середині квітня.

Більше інформації – на сайті або за телефоном +38 044 5902214, Світлана Савищенко.

7.02.2020

 Всеукраїнська науково-практична конференція «Ціннісна складова соціалізації особистості дитини
в умовах сьогодення»

Дніпровська академія неперервної освіти запрошує на Всеукраїнську науково-практичну конференцію з міжнародною участю «Ціннісна складова соціалізації особистості дитини в умовах сьогодення», яка відбудеться 23 квітня 2020 року в Академії (м. Дніпро, вул. Володимира Антоновича, 70).

 Тематичні напрями роботи конференції:

 1. Освіта для сталого розвитку як чинник успішної соціалізації в умовах формування Нової української школи.

 2. Інноваційні технології в контексті соціалізації особистості дошкільника в сучасному освітньому просторі.

 3. Освітнє середовище НУШ як засіб соціалізації молодших школярів.

 4. Соціалізація особистості молодшого школяра в умовах сучасних викликів.

 5. Формування ціннісних орієнтацій дітей.

 6. Соціалізація дитини як об’єкт державної політики.

 7. Роль мистецтва в соціалізації особистості.

 Всі учасники конференції отримають: 1) програму конференції;
2) сертифікат учасника; 3) електронний збірник конференції, який буде розміщено на сайті КЗВО «ДАНО» ДОР» за адресою: http://www.dano.dp.ua

 Робоча мова: українська.

 Форма участі: очна, заочна.

 Умови участі за посиланням

3.02.2020

Школярам та вчителям Дніпропетровщини пропонують долучитися до проєкту

“Відкривай Україну: Ідентифікація”

Зробити щось корисне для власної школи, міста або села, а після – для усієї країни. Визначити проблему, придумати її вирішення та реалізувати ідею разом із командою однодумців. Все – у проєкті “Відкривай Україну: Ідентифікація”. Долучитися до нього можуть школярі та вчителі із Дніпропетровщини. Конкурс – у декілька етапів. Приз для переможця – навчальна поїздка до країни Європи. Про це повідомили в департаменті освіти і науки облдержадміністрації.
«Стартував проєкт “Відкривай Україну: Ідентифікація”. Він спрямований навчити підлітків командній роботі, комунікації, лідерству. У конкурсі можуть взяти участь учні 7-11 класів. Вони формують команду, обирають вчителя, досліджують проблему свого міста або села. Потім формують ідею та реалізують її. Півфінал пройде у Дніпрі. Переможець від області поїде у Київ. Там на фіналістів чекатимуть різноманітні тренінги», – зазначили в департаменті освіти і науки Дніпропетровської ОДА.
Переможці проєкту “Відкривай Україну: Ідентифікація” вирушать у навчальну поїздку за кордон. Там вони зможуть обмінятися досвідом із однолітками.
Для участі у проєкті необхідно зареєструватися: https://www.vidkruvai.com.ua/
Дедлайн – 10 лютого 2020-го.
Деталі – за посиланням: https://www.vidkruvai.com.ua/about
Організатор проєкту – Фундація соціальних інновацій “З країни в Україну”.

30.01.2020

Заклади профтехосвіти Дніпропетровщини запрошують вступників на Дні відкритих дверей

У закладах професійно-технічної освіти Дніпропетровщини стартували Дні відкритих дверей. Вони пройдуть у 53 ПТУ області. Про це повідомили в департаменті освіти і науки Дніпропетровської облдержадміністрації.

«По всій Україні у закладах профтехосвіти стартували традиційні зустрічі зі вступниками. Такі заходи дозволяють майбутнім абітурієнтам познайомитися із майбутніми викладачами, дізнатися про терміни навчання та з’ясувати, що необхідно для вступу на обрану спеціальність»,зазначили у департаменті освіти і науки Дніпропетровської ОДА.

Завітати на Дні відкритих дверей можуть учні 9 та 11 класів, їхні батьки, робітники, які хочуть підвищити кваліфікацію, а також ті, хто бажає опанувати робітничу професію.

Із детальним графіком Днів відкритих дверей можна ознайомитися тут.

30.01.2020

Країнознавча гра «Соняшник»

Запрошуємо до участі!

На виконання наказу Міністерства освіти і науки,
молоді і спорту України

від 12.10.2012 №1101 « Про затвердження положень про Всеукраїнську гру «Соняшник», Всеукраїнський конкурс фахової майстерності для вчителів-україністів «Соняшник – учитель» та Міжнародну природознавчу гру «Геліантус», листа ІМЗО МОН від 27.06.2019 № 22.1/10-2391 щодо організації ігор та конкурсів Творчого  об'єднання «Соняшник» у 2019/2020 навчальному році, листа Комунального закладу вищої освіти «Дніпровська академія неперервної освіти» ДОР»

від 30.08.2020 №610 03 березня 2020 року буде проведено ХІ Всеукраїнську українознавчу гру «СОНЯШНИК».

Реєстрація учасників у грі – з 01.09.2019 р. до 31.01.2020 р.

Для реєстрації користуйтеся програмою реєстрації («Реєстрація учасників») або за телефонами: (099)-968-69-03, (096)-231-81-33, (093)-197-79-11.

Розмір організаційного внеску за участь у грі становить:

традиційний спосіб участі у грі: до 200 учасників зі школи/об’єднання – 25,00 грн. з одного учасника; 201-400 учасників зі школи/об’єднання – 24,50 грн. з одного учасника; понад 400 учасників зі школи/об’єднання – 24,00 грн. з одного учасника.

онлайновий спосіб участі у грі: до 200 учасників зі школи/об’єднання – 18,75 грн. з одного учасника; 201-400 учасників зі школи/об’єднання – 18,38 грн. з одного учасника; понад 400 учасників зі школи/об’єднання – 18,00 грн. з одного учасника.

Оплата організаційного внеску з 01 січня 2020 року до 31 січня 2020 року.

30.01.2020

Школярів Дніпропетровщини
запрошують взяти участь
у Всеукраїнському конкурсі дитячого читання

Стартував 16-й всеукраїнський конкурс  дитячого читання «Книгоманія-2020». Позмагатися за звання «Суперчитача» запрошують учнів 6-7 класів. Про це повідомили в управлінні культури, національностей та релігій Дніпропетровської облдержадміністрації.

«Основна мета конкурсу – популяризувати культуру читання серед дітей. Позмагатися за перемогу можуть учні 6-7-х класів – читачі шкільних, а також дитячих і юнацьких бібліотек області. Бажаючим взяти участь слід звернутися до будь-якого з книжкових осередків свого населеного пункту», – розповіли в управлінні культури, національностей та релігій Дніпропетровської ОДА.

Конкурс проводиться у декілька етапів. Спочатку учасники повинні будуть прочитати кілька книжок, які не входять до шкільної програми з української або зарубіжної літератури. Далі – оформити враження у спеціальному читацькому щоденнику та виступити перед журі. За це їм нараховуватимуть бали.

На першому етапі конкурсу визначать кращих читачів бібліотеки, потім – району, міста чи області. Переможці отримають звання «Суперчитача» та пам’ятні дипломи. Головний приз – поїздка до Львова на фестиваль дитячого читання, який пройде 24-26 квітня 2020 року.

Детальні умови участі – на сайті.

Всеукраїнський конкурс дитячого читання «Книгоманія» проводиться з 2005 року. Його організовує ГО «Форум видавців» за сприяння Міністерства культури, молоді та спорту України. Загалом у ньому взяли участь понад 1 мільйон школярів зі всієї країни.

30.01.2020

Студенти та викладачі з Дніпропетровщини можуть поїхати до Літньої школи в Чехії

Студенти та викладачі вишів з Дніпропетровщини можуть подати заявку на участь у Літній школі, яка проходитиме в Чехії. Протягом місяця там будуть курси з чеської мови. Про це повідомили в департаменті освіти і науки облдержадміністрації.
«Українським студентам та викладачам надають чотири стипендії. Дві до університету імені Масарика в Брно та по одній – до університету Палацького в Оломоуці та Карлова університету в Празі, – розповіли в департаменті. – Ті, хто отримають стипендії, зможуть опановувати чеську мову протягом місяця безкоштовно. Витрати на проживання та навчання бере на себе приймаюча сторона».
Під час відбору перевагу надаватимуть кандидатам, які вже вивчають чеську. Учасники мають бути не молодшими за 18 років.
Заявки прийматимуть до 28 лютого. Детально про те, як приєднатися до конкурсу, тут.

29.01.2020

З 01 жовтня 2019 року по 01 березня 2020 року оголошується
ІІ Міжнародний конкурс дитячого малюнка на тему

«Україна-Словенія: шляхи дружби очима дітей»

29.01.2020

Літературний конкурс
“Розповім про подвиг” - 2020

22.01.2020

Конкурс учнівських молодіжних проектів
у 2019-2020 н.р.
"Радянське минуле. (Пере)осмислення історії"

15.01.2020

 

У Дніпропетровській ОДА покажуть
казковий фільм для дітей

У ДніпрОДА покажуть фільм «Тільки диво». На зимову фантазію запрошують дітей учасників АТО, волонтерів, дітей пільгових категорій. Кіносеанс безкоштовний, потрібно тільки зареєструватися онлайн. Про це повідомила начальниця управління з питань учасників АТО облдержадміністрації Наталія Шуліка.
«Запрошуємо до ОДА на перегляд доброго різдвяного фільму, який знімався в Україні та Франції. Захоплюючі пригоди хлопця Северина подарують глядачам гарний настрій. Кінопоказ безкоштовний. Потрібно лише пройти онлайн-реєстрацію – це займе кілька хвилин», – розповіла Наталія Шуліка.
Головний герой фільму – сімнадцятирічний Северин. Разом з родиною він живе в гірському поселенні, яке страждає від лютої зими у часи Малого Льодовикового періоду. Хлопець має лише три дні, аби привезти лікаря для свого травмованого батька. Під час небезпечної подорожі на нього чекає безліч пригод.  
Показ відбудеться 18 січня о 12:00 за адресою: м. Дніпро, пр. Поля, 1.

Запрошуємо до участі у VI Всеукраїнському конкурсі учнівської та студентської творчості імені Марії Фішер-Слиж «Змагаймось за нове життя!”, присвячений Лесі Українці.

Конкурс проводиться Культурно-просвітницьким Товариством «Джерело» з метою сприяння глибшому ознайомленню та вивченню молоддю спадщини великої української поетеси Лесі Українки; долучення молодого покоління до збереження і розвитку культурної спадщини українського народу шляхом вивчення історії рідного краю; виховання почуття патріотизму, національної гідності та особистої відповідальності за майбутнє нашої Батьківщини.

 У конкурсі можуть брати участь учні 1-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів різних форм власності, учні та студенти навчальних закладів І-ІV рівнів акредитації різних форм власності у тому числі учні зі спеціальних загальноосвітніх навчальних закладів, діти з обмеженими можливостями, та діти – представники закордонних українців, які виявили особисте бажання взяти у ньому участь.

 Конкурс проводиться у три етапи: 1-й етап – регіональний;2-й етап – відбірковий; 3-й етап – фінальний.

Конкурс проводиться в чотирьох вікових категоріях серед учнів: 1-4 класів (номінації «декламація», «малюнок»), 5-7 класів (номінації «декламація», «малюнок»), 8-9 класів (номінації «декламація», «інсценізація», «малюнок», «аудіовізуальний твір», «твір», «вокал»), 10-11 класів і студентської молоді (номінації «декламація», «інсценізація», «аудіовізуальний твір», «твір», «науково-пошукова робота», «малюнок», «вокал»).

 Детальну інформацію можна отримати на сайті конкурсу http://konkurs-lesya.com.ua, за телефонами: 050-19-00-887, 067-89-14-322, 099-06-32-210.

 

Міністерство освіти і науки України проводить ХІХ Всеукраїнський конкурс учнівської творчості, що проходить під гаслом «Об’єднаємося ж, брати мої!». Конкурс проводиться у чотири етапи з 01 листопада 2019 року по 25 лютого 2020 року.

 До розгляду у конкурсі приймаються роботи на тему: «Ради тебе перли в душу сію, ради тебе мислю і творю …» (В.Симоненко «Задивлюсь у твої зіниці …») у номінаціях «Література» та «Історія України і державотворення».

 Умови конкурсу та вимоги до творчої роботи – дивись вкладення.

 Заявки та роботи (електронний та роздрукований варіанти) направляти на кафедру соціально-гуманітарної освіти Дніпровської академії неперервної освіти (м. Дніпро, вул. В.Антоновича, каб.201) до 24.01.2020 року.

17.12.2019

Оголошення!

      Комунальний заклад вищої освіти «Дніпровський педагогічний коледж» Дніпропетровської обласної ради» (ЄДРПОУ 40717740, юридична адреса: просп. Олександра Поля, 83, м. Дніпро, 49054, Україна), що належить до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Дніпропетровської області, повідомляє, що прийнято рішення Дніпропетровською обласною радою (13.12.2019р. №551-20/VII): реорганізувати комунальний заклад вищої освіти «Дніпровський педагогічний коледж» Дніпропетровської обласної ради» (юридична адреса: просп. Олександра Поля, 83, м. Дніпро, Дніпропетровська область, 49054) шляхом приєднання до комунального закладу вищої освіти «Дніпровська академія неперервної освіти» Дніпропетровської обласної ради» (юридична адреса: вул. Володимира Антоновича, 70, м. Дніпро, 49006).

 Головою комісії з реорганізації комунального закладу вищої освіти «Дніпровський педагогічний коледж» Дніпропетровської обласної ради» призначено Захорольську Валентину Миколаївну.

 Вимоги кредиторів приймаються протягом двох місяців з моменту оприлюднення повідомлення про рішення стосовно реорганізації юридичної особи шляхом пред’явлення кредиторами вимог у письмовій формі за адресою: просп. О. Поля, 83, м. Дніпро, 49054, Україна.