«Новорічні барви»

Цьогоріч до свят Дніпропетровський художній музей підготував проєкт «Новорічні барви». Він включає інтерактивні екскурсії, квести та майстер-класи. Заходи розраховані на школярів різного віку.
Для відвідувачів молодшого шкільного віку – інтерактивна екскурсія-гра «Новорічні пригоди Ляпки». Діти дізнаються про новорічно-різдвяні атрибути, які приховані в музейних картинах. Після – майстер-клас з виготовлення вертепної маски.
Для школярів середніх і старших класів «Святочна квест-історія з домовиком». Учасники відшукають загадкові предмети на полотнах і знайдуть зв’язок з картиною Михайла Ромадіна «Тітка Маша та домовик». Також вони дізнаються більше про цього митця. Діти візьмуть участь у святкових ворожіннях – жартома зазирнуть у майбутнє.
Ще один варіант – інтерактивна
екскурсія-гра «Таємниці кольорів». Розгадуючи ребуси та загадки, діти знайомляться з дивовижними перетвореннями кольору та світла. Наприкінці школярів чекає майстер-клас з виготовлення ароматної новорічної листівки.
Проєкт «Новорічні барви» триватиме з 13 грудня до 17 січня. Записатися можна за телефоном: (056) 746-26-80.

Акція «Миколай про тебе не забуде»

На Дніпропетровщині стартувала щорічна благодійна акція «Миколай про тебе не забуде», до якої долучилася і ОДА. Всі бажаючі можуть зробити подарунок до новорічних свят дітям бійців АТО/ООС, переселенців, сиротам і малюкам із багатодітних родин.
«Наближаються новорічні свята, а це значить, що всі діти очікують на подарунки. Пропонуємо поділитися теплом та турботою з малими, які особливо цього потребують. Приємною буде навіть дрібничка, подарована від чистого серця», – зазначила начальниця управління з питань учасників АТО облдержадміністрації Наталія Шуліка.
Передати подарунки дітям можна до 17 грудня. Це можуть бути іграшки, солодощі, канцтовари, розвиваючі ігри. Місце збору: м. Дніпро , пр. О. Поля, 1, каб.105.

Світла пам’ять Елеонорі Данилівні Гуткіній

У листопаді 2019-го на 74 році обірвалося життя чудової людини, позаштатного співробітника газети «Джерело» – упорядника щомісячної сторінки професійно-технічної освіти, ветерана освіти, колеги та щирого друга Елеонори Данилівні Гуткіної.

 

Елеонора Данилівна майже 50 років працювала в системі освіти. За період роботи методистом у навчально-методичному центрі професійно-технічної освіти у Дніпропетровській області поширювала інформацію щодо діяльності ПТНЗ області у засобах масової інформації, працювала з обдарованою молоддю. Результатом плідної співпраці зі ЗМІ є вихід збірки творів «Профтехосвіта творча й натхненна», у яких учні та ветерани-педагоги висвітлюють найкращі почуття.

 Елеонора Данилівна була творчим, вимогливим педагогом, з великим багажем знань і досвідом роботи. За довголітню творчу діяльність її неодноразово відзначено грамотами, подяками, нагородами на регіональному та державному рівнях – нагрудними знаками «Відмінник освіти СРСР», «Відмінник освіти України», «Ветеран освіти» та
«А.С. Макаренко».

 Світла пам’ять про Елеонору Данилівну залишиться в наших серцях.

 Сумуємо та співчуваємо
разом з рідними та близькими нашої колеги.

 

 Редакція обласної педагогічної газети «Джерело»,
Дніпропетровська обласна організація ВАПП,
Рада директорів ПТНЗ,
колеги НМЦ ПТО

Учителям Дніпропетровщини пропонують провести урок-дискусію на тему Гідності

Навчальним закладам України пропонують провести урок Гідності. Долучитися можуть і вчителі Дніпропетровщини. Організувати акцію можна у будь-який день з 21 листопада – Дня Гідності та Свободи України до 9 грудня – Міжнародного дня боротьби з корупцією. Урок має проходити у формі дискусії. Найкращим організаторам допоможуть створити у школах книжкові лабораторії. Про це повідомили в департаменті освіти і науки Дніпропетровської ОДА.
«Україна вже вп’яте долучиться до проведення Всесвітнього Дня Гідності та Свободи. За чотири роки ця ініціатива об’єднала понад 100 тис педагогів з 1 тис закладів освіти. Особливістю цьогорічного уроку-дискусії стане компонент «Гідність у дії!», – розповіли в департаменті освіти і науки Дніпропетровської ОДА. – Провести урок Гідності можуть і школи, і виші. Ініціювати – адміністрації навчальних закладів, педагоги, молодь та волонтери».
Тематика уроку Гідності дуже широка. Можна говорити про Землю як спільний дім, про співпереживання та взаємозалежність, про доброчесність, етику та протидію корупції у школі. А ще – про безпечну сексуальну поведінку в Інтернеті. Як варіант – провести марафон написання листів на підтримку сміливих дітей і підлітків із різних куточків світу. Таких, наприклад, як іранець Ясаман. Він бореться за право жінок на індивідуальність, зокрема, необов’язкове носіння хіджабу.
За підсумками проведених уроків будуть розіграні матеріали для створення в школах у 2020-му книжкових лабораторій змін «Зі сторінок у життя». Їх наповнять якісною літературою для розвитку особистості вчителя. Все – за ініціативою Міжнародного інституту інтегрального розвитку та EdCamp Ukraine.
Організатори заходу – спільнота EdCamp Ukraine за підтримки МОН та проєкту USAID “Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні ВзаємоДія”.
Деталі – електронною поштою: for@edcamp.org.ua та на сторінці у Фейсбук.

З 15 листопада стартує

Всеукраїнський учнівський конкурс

«Стежками Каменяра»

За підтримки Міністерства освіти і науки України, Львівського національного університету імені Івана Франка та ГО «Львівське товариство» у м. Києві Міжнародний Фонд Івана Франка втретє проводить Всеукраїнський учнівський літературно-мистецький конкурс «Стежками Каменяра»

Прийом конкурсних робіт розпочнеться з 15 листопада і триватиме до 15 грудня 2019 року.

 

Переможців Конкурсу і дипломанти визначатимуть у чотирьох номінаціях: «Проза», «Поезія», «Драматургія» та «Краща ілюстрація до творів Івана Франка». Кожна номінація має дві вікові категорії: учні віком 6-11 років і 12-16 років відповідно.

Детальніше

17.12.2019

Оголошення!

      Комунальний заклад вищої освіти «Дніпровський педагогічний коледж» Дніпропетровської обласної ради» (ЄДРПОУ 40717740, юридична адреса: просп. Олександра Поля, 83, м. Дніпро, 49054, Україна), що належить до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Дніпропетровської області, повідомляє, що прийнято рішення Дніпропетровською обласною радою (13.12.2019р. №551-20/VII): реорганізувати комунальний заклад вищої освіти «Дніпровський педагогічний коледж» Дніпропетровської обласної ради» (юридична адреса: просп. Олександра Поля, 83, м. Дніпро, Дніпропетровська область, 49054) шляхом приєднання до комунального закладу вищої освіти «Дніпровська академія неперервної освіти» Дніпропетровської обласної ради» (юридична адреса: вул. Володимира Антоновича, 70, м. Дніпро, 49006).

 

Головою комісії з реорганізації комунального закладу вищої освіти «Дніпровський педагогічний коледж» Дніпропетровської обласної ради» призначено Захорольську Валентину Миколаївну.

 

Вимоги кредиторів приймаються протягом двох місяців з моменту оприлюднення повідомлення про рішення стосовно реорганізації юридичної особи шляхом пред’явлення кредиторами вимог у письмовій формі за адресою: просп. О. Поля, 83, м. Дніпро, 49054, Україна.

 

Авторам творів для дітей та юнацтва Дніпропетровщини пропонують поборотися

за премію імені Лесі Українки

Авторам творів для дітей та юнацтва Дніпропетровщини пропонують долучитися до всеукраїнського конкурсу. Його проводить Кабінет Міністрів України. Приз – премія імені Лесі Українки. Про це повідомили в управлінні культури, національностей і релігій Дніпропетровської облдержадміністрації.

«Премія імені Лесі Українки присуджується щороку за кращі літературно-мистецькі твори для дітей та юнацтва. Поборотися за нагороду можуть письменники, кіномитці, художники-оформлювачі та автори театральних вистав. Долучитися до конкурсу, який проводить Кабінет Міністрів України, можуть і автори Дніпропетровщини», – розповіли в управлінні культури, національностей і релігій Дніпропетровської облдержадміністрації.
Премію імені Лесі Українки присуджують у чотирьох номінаціях: літературні твори, художнє оформлення книжок, театральні вистави, кінотвори. Переможців визначатиме комітет. У його складі – керівники міністерств та представники творчих національних спілок.
На конкурс приймають і праці окремих авторів, і колективів.
Заявку на участь слід надіслати до 1 грудня 2019 року на адресу: 01001, м. Київ, вул. Прорізна, 2.
Детальніше про умови конкурсу – тут.
Подробиці – за телефоном (044) 278-03-11 та е-мейлом prima@comin.gov.ua.

Дніпровська Центральна міська бібліотека

запрошує всіх бажаючих на огляд літератури

від Ніни Гриценко,

присвячений 130-річчю від Дня народження

українського письменника Остапа Вишні.


Дата: 15 листопада (п’ятниця)
Час: 12:00
Адреса: вул. Воскресенська, 23, відділ художньої літератури, 1 поверх
Вхід вільний.

Детальніше: https://www.facebook.com/events/406642160238150/

Школам області пропонують
долучитися до проєкту GoCamp-2020

Бажаєте створити пришкільний мовний табір? Розпочати можна вже сьогодні. Стартувала попередня реєстрація GoCamp-2020. Долучитися до проєкту та запросити до себе іноземних волонтерів пропонують і школам області. Про це повідомили в департаменті освіти і науки Дніпропетровської облдержадміністрації.
«Щороку навчальні заклади області активно долучаються до програми GoCamp. Пришкільний мовний табір за участю волонтерів з інших країн – чудова нагода і для дітей, і для вчителів. Одні можуть покращити знання іноземної, інші – опанувати нові методики викладання. А ще – отримати безцінний досвід спілкування з носіями мови та перебування у багатокультурному середовищі», – зазначили в департаменті освіти і науки Дніпропетровської облдержадміністрації.
Програма мовного табору GoCamp розрахована на два тижні. Такий осередок відпочинку – для дітей віком від 10 до 15 років. Учні долучаються до захоплюючих пізнавальних проектів. При цьому спілкуються англійською чи іншою іноземною – з волонтерами та між собою. У таборі працюють розмовні та кіноклуби, драмгуртки. А ще там багато екскурсій і подорожей, ігор і квестів.
У 2020-му мовні табори GoCamp організують у 550 школах в різних регіонах України. І міських, і сільських. Кількість учнів та місцезнаходження закладу не важливі для участі у проєкті. Враховуватимуться лише два критерії: якість заповненої анкети і мотивація.
«Школи мають підготувати креативну відеороботу. Англійською мовою, тривалістю до півтори хвилини. У ролику необхідно обґрунтувати власне бажання долучитися до проєкту», – розповіли в департаменті.
Попередня реєстрація для участі – до 17 листопада 2019 року.
Подробиці – тут.

8 листопада відбудеться

Всеукраїнський радіодиктант національної єдності

Диктант писатимуть тисячі людей у різних куточках країни та світу. Долучитися запрошують і мешканців Дніпропетровщини, наголосили в департаменті освіти і науки облдержадміністрації.
Радіодиктант розпочнеться об 11:00. Послухати його можна буде на хвилях каналу Суспільного радіо UA: Українське радіо. Текст читатиме педагог, лінгвіст, теле- та радіоведучий Олександр Авраменко.
Перевірити, чи допустили помилки, учасники зможуть вже за 15 хвилин після завершення диктанту. Текст оприлюднять на сайтах UA: Українське радіо та UA: Cуспільне мовлення.
До оприлюднення всі бажаючі можуть надіслати свої тексти на перевірку – на адресу rd@nrcu.gov.ua. Вони візьмуть участь в конкурсі на кращу роботу.
Буде й конкурс на кращий твір. Тему оголосять на початку ефіру. Творчу роботу,  разом із текстом радіодиктанту, потрібно буде надіслати до 10 листопада на адресу: Київ, 01001, вул. Хрещатик, буд. 26, UA: Українське радіо або на електронну пошту rd@nrcu.gov.ua з поміткою «Твір». Десять найкращих творів відзначать призами.
У 2019 році радіодиктант національної єдності проходитиме вже вдев’ятнадцяте. Його за традицією приурочать до Дня української писемності та мови. У 2018-му диктант писали майже 33 тис учасників. 311 людей не зробили жодної помилки.

Менделєєв і його таблиця

 

уривок з документального серіалу

як вчений створював свою таблицю

посилання на сторінку Youtube

Біля Дніпропетровської ОДА
відбудеться пряма трансляція
«Діалогів про Україну»

У Дніпропетровській ОДА відбудуться громадські обговорення «Діалоги про Україну». На питання щодо «формули Штайнмайєра» відповідатимуть заступник Міністра закордонних справ України Василь Боднар та заступник Секретаря РНБО України Сергій Кривонос. Онлайн-трансляцію зможуть подивитися всі бажаючі на великому екрані біля адмінбудівлі.
«Діалоги про Україну» відбудуться 11 жовтня, початок – о 14:00. У Дніпропетровській ОДА  лунатимуть найгостріші питання щодо «формули Штайнмайєра». Їх ставитимуть ветерани АТО/ООС, рідні загиблих бійців, представники громадських організацій та духовенства, депутати, студенти.
Почути роз’яснення зможуть всі бажаючі. На великому екрані біля адмінбудівлі відбудеться онлайн-трансляція зустрічі. Адреса: м. Дніпро, пр. Поля,1.

Запрошуємо до участі
у Всеукраїнському етапі
Міжнародного математичного конкурсу
"Кенгуру - 2019"
6 грудня 2019 року відбудеться Всеукраїнський етап Міжнародного математичного конкурсу "Кенгуру - 2019" (для учнів 2-6 класів).
Заявку просимо надати до 10 листопада 2019 року за електроною адресою - ustinova.mmc@dhp.dniprorada.gov.ua або в методичний центр (пр.О.Поля, 37, к.10).
Більш детальну інформацію можна отримати у методиста з питань викладання математики.

Відповідно до Положення про Всеукраїнські учнівські олімпіади, турніри, конкурси з навчальних предметів, конкурси-захисти науково-дослідницьких робіт, олімпіади зі спеціальних дисциплін та конкурси фахової майстерності, наказу Міністерства освіти і науки України від 06.08.2019 №1077 «Про проведення Всеукраїнських учнівських олімпіад і турнірів з навчальних предметів у 2019/2020 навчальному році», з метою пошуку, підтримки, розвитку творчого потенціалу обдарованої молоді області, Департаментом освіти і науки облдержадміністрації видано наказ від 16.09.2019 №483/0/212-19 «Про проведення Всеукраїнських учнівських олімпіад і турнірів з навчальних предметів у 2019/2020 навчальному році».

З повними версіями наказу Департаменту освіти і науки облдержадміністрації та відповідним листом Дніпровської академії неперервної освіти можна ознайомитись за посиланням.

IV Міжнародний міждисциплінарний
конкурс наукових і мистецьких робіт
імені Володимира Маняка та Лідії Коваленко

Шановні друзі! Щорічно проводиться міжнародний міждисциплінарний конкурс наукових і мистецьких робіт, мета якого – активізація наукової, творчої діяльності школярів і молоді у прагненнях розвивати свої знання в царині голодоморних та геноцидних студій, збереження пам’яті про голод-геноцид 1932–1933 рр. та формування на цій основі поваги до прав людини і гуманістичних цінностей.

Спеціальна тема Конкурсу 2019 року – «Голодомор 1932–1933 р. – геноцид Українського народу: історія, пам’ять, уроки на майбутнє».

У фокусі цьогорічного Конкурсу – індивідуальні та родинні історії епохи Голодомору, а також сенси і способи пам’ятання минулого.

Організатори конкурсу: Міністерство освіти і науки України, Інститут історії України, Український науково-дослідний та освітній центр вивчення Голодомору Holodomor Research and Education Centre in Ukrainе.

Організатори очікують від конкурсантів демонстрації ґрунтовних знань у царині голодоморних студій та неформального підходу у пошуку відповіді на ключове питання: як наші знання про Голодомор можуть допомогти нам краще зрозуміти сьогодення і стати сильнішими в особистісній реалізації, обстоюванні принципів демократії та прав людини.

Номінації Конкурсу: * Кращі дослідницькі та мистецькі роботи учнів закладів загальної середньої освіти, з підномінаціями: кращі роботи учнів 5-8 класів; кращі роботи учнів 9-11 класів. * Кращі методичні розробки уроку/лекції та мистецькі роботи вчителів закладів загальної середньої освіти/викладачів закладів вищої освіти. * Кращі наукові та мистецькі роботи студентів, аспірантів, науковців (віком до 35 років).

Нагороди переможцям: * В кожній із номінацій/підномінацій – по шість переможців, із врученням відповідно дипломів 1-го, 2-го, 3-го ступенів та грошової винагороди відповідно 5 тис. грн., 3 тис. грн., 2 тис. грн.

* Додатково у кожній із номінацій/підномінацій 10 робіт, із врученням заохочувального диплому та грошової винагороди в розмірі 1000 грн.
* Переможці Конкурсу по усіх номінаціях/підномінаціях, які здобули 1-е, 2-е, 3-є місця, запрошуватимуться до столиці України м. Києва на урочисту церемонію нагородження. * Для всіх конкурсантів – електронні Дипломи учасників (за додатковим зверненням до Організаторів).

На Конкурс подаються лише оригінальні, раніше неопубліковані/ неоприлюднені наукові та мистецькі роботи.

Терміни проведення Конкурсу: наукові та мистецькі роботи приймаються на Конкурс до 1 листопада, підведення підсумків, оголошення переможців – до 10 листопада, нагородження переможців – останній тиждень листопада 2019 р.

Більш повна інформація про конкурс розміщена у додатках за посиланням.

Бактерії - маленькі істоти з величезним значенням

Дніпровська Центральтна міська бібліотека та Громадська організація «Освітній центр «Відкрите Знання» в рамках проекту HUB «Світ науки» запрошують на лекцію «Бактерії - маленькі істоти з величезним значенням».
Лектор: 
Дмитро Степанський - доктор мед. наук,   зав. каф. мікробіології, вірусології,  імунології та епідеміології ДЗ «Дніпропетровська медична мкадемія МОЗ України».
Анонс
: Мікроорганізми та їх діяльність життєво важливі практично для всіх процесів на Землі. Мікроорганізми мають велике значення, оскільки вони впливають на кожен аспект нашого життя - вони є в нас, на нас і навколо нас.
Мікробіологія – вивчає  всі живі організми, які занадто малі, щоб їх можна було побачити неозброєним оком. Сюди входять бактерії, археї, віруси, гриби,
пріони, найпростіші та водорості, спільно відомі як «мікроби». Ці мікроби відіграють ключову роль у кругообігу поживних речовин, біодеградації, зміні клімату, псуванні їжі, причині та боротьбі із захворюваннями та біотехнології.

 Завдяки своїй універсальності мікроби можуть працювати багатьма способами: виготовлення рятувальних препаратів, виготовлення біопалива, очищення забруднень, виробництво / переробка їжі та напоїв.

 Деякі найважливіші відкриття, без яких життя у  сучасному суспільстві було б зовсім інакшим, стали результатом досліджень відомих мікробіологів, таких як Пастер, Кох з їх геніальними відкриттями, Дженнер - вакцина проти віспи, Флемінг- та виявлення пеніциліну, Маршалл - виявлення зв’язку між Helicobacter pilory інфекція та виразкою шлунка та інші.

 Дослідження мікробіології  продовжують бути центральними у вирішенні багатьох сучасних світових прагнень та викликів:  підтримка продовольчої, водної та енергетичної безпеки для здорового населення на землі. 

Про це більш детально ми поговоримо на зустрічі.

 Чекаємо учнів, студентів, педагогів, фахівців. Майбутніх і сучасних медиків, екологів, біологів,  хіміків, аграріїв.

 Дата: 17 жовтня (четвер)

Час: 16:00

Адреса: Дніпровська Центральна міська бібліотека,   вул. Воскресенська, 23, Лекційний зал, 3 поверх

Вхід вільний.

ІІ (Другий) Міжнародний конкурс  дитячого малюнка на тему

 

«Україна-Словенія: шляхи дружби очима дітей»

 

З 01 жовтня 2019 року по 01 березня 2020 року оголошується ІІ (Другий) Міжнародний конкурс дитячого малюнка на тему «Україна-Словенія: шляхи дружби очима дітей».

 

Організатори конкурсу: Комунальний заклад вищої освіти «Дніпровська академія неперервної освіти» Дніпропетровської обласної ради» (ректор Віктор Володимирович Сиченко) та Українська культурно-освітня організація «Рукавичка» (Словенія) (директор Мороз Ольга).

 

У конкурсі можуть приймати участь діти віком від 9 до 16 років, які проживають в Дніпропетровській та інших областях України, зарубіжжя. Мета конкурсу:

 

· привернення уваги суспільства до прикладів співпраці двох слов’янських народів: словенського та українського;

 

· виховання толерантної і ненасильницької поведінки у дітей шкільного віку;

 

· популяризація загальнолюдських цінностей;

 

· виховання високих моральних якостей та відповідального ставлення до інших громадян;

 

· розвиток творчого потенціалу дітей, виявлення та підтримка талановитих дітей.

 

       Конкурсні роботи (малюнки) мають стосуватися наступних тем, а саме: прикладів співпраці двох слов’янських народів – словенського та українського; толерантної і ненасильницької поведінки; пропаганди загальнолюдських і сімейних цінностей, високих моральних якостей та відповідального ставлення до інших громадян тощо.

 

До конкурсу допускаються роботи:

- виконані на папері формату А4;

-  індивідуальна (авторська) робота без запозичень теми;

- з використанням засобів малювання: олівців або фарб;

- на звороті потрібно вказати наступну інформацію: прізвище та ім’я, дату народження, клас та заклад освіти, адресу, телефон та е-mail.

 

За результатами конкурсу переможці будуть відзначені в наступних номінаціях:

 

-  вікова група 9 – 12 років;

 

-  вікова група 13 – 16 років;

 

- призова робота «Симпатії журі».

 

Відзначення нагородами (дипломами переможців та учасників конкурсу та подарунками) буде здійснено за додатковою інформацією. Організатори конкурсу КЗВО «Дніпровська академія неперервної освіти» Дніпропетровської обласної ради» та Українська культурно-освітня організація «Рукавичка» (Словенія) долучатимуть до складу журі авторитетних осіб, визначатимуть призові аспекти конкурсу та процедуру відзначення кращих. Спонсорами можуть бути юридичні та фізичні особи. Про це буде повідомлено громаду.

 

Контактна особа, координатор проекту: Безена Іван Михайлович, завідувач кафедри соціально-гуманітарної освіти КЗВО «ДАНО» 80676072344, E-mail: ivanbezen@ukr.net

 

Поштова адреса для робіт та листування: 49006, вул. В.Антоновича 70, м. Дніпро, каб. 201, Безена І.М.

 

Сьогодні на Дніпропетровщині лунатимуть сирени

Так в області перевірятимуть систему централізованого оповіщення населення, повідомили в управлінні цивільного захисту облдержадміністрації.
«Сирени увімкнуть 25 вересня о 13:55. Не слід турбуватися – це учбова тривога. Почувши сигнал, слід увімкнути радіо або телевізор, прослухати повідомлення та діяти відповідно до інструкції», – зазначили в управлінні.
Система централізованого оповіщення покликана попереджати мешканців Дніпропетровщини про серйозну небезпеку – прорив дамби, аварію на хімічному підприємстві тощо. Щороку справність системи перевіряють кілька разів. Одночасно в регіоні вмикають понад 630 сирен.

Виставка «Художник і місто»

 Виставку започатковано 2013 року у рамках мистецького проекту «Поєднані Дніпром». Вона знайомить мешканців та гостей міста з творчими пошуками художників, популяризує їхні творчі доробки, висвітлює досвід роботи учасників виставки.

 Назва виставки свідчить про бажання осмислення діячами образотворчого мистецтва міста через творчу палітру як урбаністичне середовище, живий мегаполіс, що швидко змінюється. Кожен художник відчуває, вглядаючись у обриси міста, його дух, особливу атмосферу, його проблеми і його радість буття.

 На виставку відібрано близько 100 робіт 34 авторів, переважна більшість з яких – художники Дніпра. Різножанровість виставки захоплює багатовимірністю: в експозиції представлені міські пейзажі, портрети, краєвиди околиць, натюрморти, абстрактне відтворення світогляду авторів.

 Свій погляд у розкритті теми «Художник і місто» представляють як провідні художники, так і молодь. Серед учасників виставки народні художники України Вячеслав Данилов (Дніпро) та Микола Прокопенко (Одеса), заслужений художник України Григорій Чернета, лауреати мистецької премії ім. Федора Решетнікова В’ячеслав Юрченко, Сергій Боровський, Михайло Кублик, Олександр Самійленко, лауреат мистецької премії ім. Тетяни Пати Станіслав Юшков та лауреати мистецької премії ім. Михайла Паніна Ірина Колядіна, Іван Коваленко і Василь Тевяшов. Тема «Художник і місто» викликала інтерес і у наших земляків, які нині проживають за кордоном. Так, художниця Юлія Красовська, яка проживає в Болгарії, з ніжністю та любов’ю зображує на полотні місто Дніпро, в якому вона народилась.

 Виставка працюватиме у Дніпровському будинку мистецтв з 11 вересня до 2 жовтня 2019 року з 10.00 до 18.00 (крім неділі). Вхід вільний.

Навчальні заклади Дніпропетровщини
можуть отримати сучасні медіастудії

Фотохудожники, відеооператори, журналісти, монтажери та редактори – вже зі шкільних лав. Це реально із медіастудією. За сучасно обладнані центри навчальні заклади області можуть поборотися на всеукраїнському конкурсі. Про це повідомили в департаменті освіти і науки Дніпропетровської облдержадміністрації.

«У сучасному світі основами медіаграмотності володіють навіть діти. Творчо розвиватися допомагають сучасні студії. У них – все для блогерів-початківців та фотохудожників. Хлопці та дівчата зможуть робити відеоролики, презентації, реалізовувати безліч медіапроєктів, –  зазначили в департаменті освіти і науки Дніпропетровської ОДА. – У всеукраїнському конкурсі визначать 20 переможців серед шкіл, закладів позашкілля та профтехосвіти, які отримають сучасні медіастудії».
У комплекті медіастудії – монтажний комп’ютер із відповідним програмним забезпеченням, фотоапарат, вебкамера, студійне світло, цифровий диктофон, штатив, Wi-Fi роутер, студійний тканинний фон.
До конкурсу можуть долучитися заклади, які мають не менше одного року практичного досвіду в наповненні власних друкованих та онлайнвидань. Це школи, гімназії, ліцеї, профтехучилища, центри дитячої творчості, спортивні школи, молодіжні центри, дитячі бібліотеки, малі академії, оздоровчі заклади для дітей та молоді, різні студії.
Подати заявку необхідно до 11 жовтня. До неї слід додати згоду адміністрації закладу на участь у конкурсі, оформлену за встановленою формою. А ще – мотиваційний лист і приклади попередніх робіт.
Під час визначення кращих журі враховуватиме інформативність заявки, креативність та оригінальність відеороботи, її відповідність визначеній темі.
Оголошення переможців – 31 жовтня 2019 року.
Детальніше про умови конкурсу – тут.

Педагоги Дніпропетровщини
можуть позмагатися за звання

«Учитель року-2020»

Педагоги Дніпропетровщини можуть приєднатися до всеукраїнського конкурсу «Учитель року-2020». Реєстрація на участь триватиме до 6 жовтня.
Учителі зі всієї України змагатимуться у п’яти номінаціях: «Зарубіжна література», «Історія», «Образотворче мистецтво», «Початкова освіта» та «Хімія».
Найкращі представники регіонів зустрінуться у фіналі. «Учителя року» з історії обиратимуть у Дніпрі, образотворчого мистецтва – Львові, зарубіжної літератури – Рівному, хімії – Чернівцях. Переможця у номінації «Початкова освіта» оберуть в Білій Церкві.
Зареєструватися на участь у конкурсі можна до 6 жовтня за посиланням. Деталі – тут.
Найталановитіших педагогів в Україні обирають вже 25-й рік поспіль.

Сфотографуй культурну пам’ятку та стань частиною найбільшого у світі конкурсу світлин

Мешканці Дніпропетровщини, які не уявляють свого життя без фотоапарата, можуть взяти участь у найбільшому у світі конкурсі світлин. «Вікі любить пам’ятки» – українська частина міжнародного фотоконкурсу пам’яток культурної спадщини. За допомогою цих знімків ілюструватимуть статті Вікіпедії.
Конкурс – з 1 по 30 вересня. Упродовж місяця будь-хто може подати свої світлини пам’яток архітектури, історії чи садово-паркового мистецтва.

Для цього треба зробити три кроки: зареєструватися у Вікісховищі, знайти пам’ятку у списку та завантажити знімки.
Підійдуть фото, зроблені під час конкурсу або раніше. Головна умова – щоб вони були авторськими та якісними.
До 1 листопада в кожній номінації оберуть найкращі світлини і представлять на суд міжнародного журі.
Призи конкурсу співмірні з вартістю фотоапарата, планшета, об’єктива. Традиційно переможці їх обиратимуть самостійно.
Окремо відзначать сувенірами десять конкурсантів-новачків.
Детальніше із правилами конкурсу можна ознайомитися тут.
Конкурс проводиться в більш ніж 50 країнах світу.

Вступники до вишів
можуть отримати від держави
пільговий кредит на освіту

Не змогли потрапити на бюджетне місце до вишу, а навчатися на платній основі не по кишені? Допоможе держава. Вже у 2019-му вступники можуть отримати пільговий кредит на здобуття вищої освіти. Про це  розповіли в департаменті освіти і науки Дніпропетровської облдержадміністрації.
«Кожен виш самостійно визначає кількість студентів, які можуть бути зараховані на ту чи іншу спеціальність на умовах пільгового кредитування. Хто саме з абітурієнтів отримає таку можливість, визначатимуть за рейтингом», – зазначили в департаменті освіти і науки Дніпропетровської облдержадміністрації.
Абітурієнт укладає із вишем угоду про отримання пільгового довгострокового кредиту. Він зобов’язується повернути гроші після завершення навчання.
«Перший внесок випускник вишу повинен зробити не пізніше ніж через рік після отримання диплому. Весь кредит він має повернути протягом 15 років і сплатити 3% річних», – зауважили в департаменті.
Якщо одержувач кредиту має одну дитину, він звільняється від сплати відсотків. Батьки двох дітей сплачують 75% заборгованості, трьох та більше – повертають державі лише половину кредиту.
«Одержувачі кредиту – інваліди І групи взагалі звільняються від сплати кредиту та відсотків», – додали в департаменті.
Детальніше про державне пільгове кредитування для здобуття професійно-технічної та вищої освіти – тут.

Дніпропетровський художній музей
запрошує на квест-екскурсію (ЦІКАВО)

Замість звичайної екскурсії – цікавий квест. Дніпропетровський художній музей пропонує відвідувачам одночасно і помандрувати експозицією, і розв’язати захопливі завдання.  Про це повідомили в управлінні культури, національностей і релігій Дніпропетровської облдержадміністрації.
«Сучасна людина воліє пізнавати світ через гру. Тож не дивно, що все більшої популярності у світі набувають квест-екскурсії. У пізнавально-розважальній формі тепер можна ознайомитися і з постійною експозицією Дніпропетровського художнього музею. Завдання не складні, розраховані на відвідувачів від 15 і старше», – зазначили в управлінні культури, національностей і релігій Дніпропетровської ОДА.
Для проходження квесту потрібно мати при собі гаджет. У музейних залах розташовані конверти з завданнями. Розв’язати задачки допоможе аудіо-гід. Аби прослухати підказку, необхідно зчитати QR-коди, нанесені на різні картини.
«Така екскурсія – чудовий варіант родинного дозвілля. До речі, для найменших відвідувачів маємо ще й цікавий путівник «Квест з музейним домовиком», – розповіли в Дніпропетровському художньому музеї.
Організація квесту – за попереднім записом.
Подробиці – за телефоном (056) 746-26-80.
Адреса музею: м. Дніпро, вул. Шевченка, 21.

Молодь Дніпропетровщини запрошують приєднатися до міжнародного фестивалю

Мешканців Дніпропетровщини запрошують приєднатися до Міжнародного молодіжного фестивалю «Beauty Around Me». Він проходитиме з 12 до 14 вересня в Ужгороді, повідомили в управлінні молоді та спорту облдержадміністрації.
В програмі фестивалю – інтелектуальні ігри, квести, екскурсії, ярмарки, вечірки та концерти. Він проходитиме під гаслом «Єдність в різноманітті». Приєднаються учасники із Словаччини, Угорщини, Сполучених Штатів Америки, країн Африканського континенту, Індії та усіх куточків України.
Подати заявку можна до 5 серпня тут. Організатори забезпечують проживання та харчування, за потреби – покривають дорожні витрати.
Цей фестиваль - проект Міністерства молоді та спорту України, Закарпатської ОДА та громадських організацій.

Розшукуються педагоги для викладання
в україномовній школі Риги

Оголошено конкурс з відбору педагогів для роботи в Ризькій середній школі, де предмети викладаються українською. Взяти в ньому участь мають нагоду й викладачі Дніпропетровщини. Про це повідомили в департаменті освіти і науки Дніпропетровської ОДА.
До конкурсу запрошують вчителів української мови, літератури, фольклору, історії та народної творчості.
Кваліфікаційні вимоги до учасників – вільне володіння державною мовою, відповідна освіта, досвід роботи не менш як п’ять років.
Для участі в конкурсі знадобляться письмова заява, копії паспорта та документів про відповідну педагогічну освіту й успішне проходження атестації.
Також додати професійне резюме обсягом не більш ніж 5 тис знаків із зазначенням інформації про стаж і досвід. У залік підуть п’ятихвилинне мотиваційне відеорезюме, а також конспекти трьох уроків з фото і відеофрагментами до 2-3 хвилин.
Прийом документів – до 2 серпня 2019 року. Їх слід надсилати в паперовому форматі разом із флешнакопичувачем на адресу: Міністерство освіти і науки України, пр. Перемоги, 10, Київ, 01135.  
Після аналізу поданих заяв, оприлюднять список учасників, допущених до конкурсних випробувань. Тих, хто упорається із завданням, запросять на співбесіду. Потім складуть підсумковий рейтинг і визначать остаточних переможців.
Додаткова інформація за тел.:(044) 481-32-79або e-mail: m_globa@mon.gov.ua. Конкурс оголосило Міністерство освіти і науки України.

Студенти Дніпропетровщини
можуть отримати стипендії від вишів Молдови

Виші Молдови запрошують студентів Дніпропетровщини на безкоштовне навчання. Заявки можна подати до 12 липня. Про це повідомили в департаменті освіти і науки Дніпропетровської облдержадміністрації.

Взяти участь в освітній програмі можуть бакалаври, магістри та аспіранти. Стипендіати розпочнуть заняття восени 2019 року.

Для участі у відборі потрібно відправити до Міністерства освіти і науки України анкету, мотиваційний лист, копії паспорту та документів про освіту. Аспіранти також мають подати план наукового дослідження та перелік опублікованих  робіт.

Стипендії українським студентам надають відповідно до Протоколу про співробітництво між Міністерством освіти Республіки Молдова і МОН України.

Деталі – на сайті.

Почни з мрії – досягни більшого!

20 червня в Центральній міській бібліотеці м. Дніпра відкрилась інсталяція «Велика книга мрій». Це нове та незвичайне місце у Дніпрі, де створена зона для селфі та цікавий об’єкт для відвідування родинами, дорослими, дітьми. Автор проекту – художниця Ліза Басай.

Головне призначення Книги  збирати найзаповітніші мрії відвідувачів (кажуть, що загадане у бібліотеці – обов’язково здійсниться). Для цього потрібно записати свою мрію маркером на кольоровому стікері і прикріпити його на сторінці Книги. Або, загадавши потаємне бажання, зав’язати кольорову стрічку в зоні інсталяції. На сторінках книги можна писати та малювати.

Щиро вдячні за допомогу у реалізації проекту Лізі Басай, Маргариті Шинкарьовій, Юлії Маленкович, Євгену Носаку та Владиславу Фролову.

Запрошуємо дніпрян та гостей міста відвідати «Велику книгу мрій» та не припиняти мріяти, бо мрія – це маленьке диво, яке згодом перетворюється на велике досягнення!

Мешканців Дніпропетровщини запрошують
взяти участь у конкурсі молодіжних проектів

Обмінятися досвідом та представити власні історії успіху. Мешканців Дніпропетровщини запрошують взяти участь у конкурсі кращих практик молодіжної роботи. Заявки приймають до 1 серпня. Про це повідомили в управлінні молоді і спорту Дніпропетровської облдержадміністрації.

«У конкурсі може взяти участь кожен, хто має успішний досвід молодіжної роботи. Цьогоріч організатори зробили акцент на цифровій грамотності. Тож бажано, аби у представлених практиках використовувалися різноманітні цифрові засоби та технології. Також проекти мають враховувати інтереси різних груп молоді та містити креативні підходи до вирішення проблеми», - розповіли в управлінні молоді і спорту Дніпропетровської ОДА.

Щоб взяти участь у конкурсному відборі, необхідно до 1 серпня заповнити онлайн-заявку. Результати оголосять на ІІІ Всеукраїнському форумі молодіжних працівників та працівниць у Луцьку 31 жовтня – 2 листопада. Найкращі проекти увійдуть до «Каталогу кращих практик молодіжної роботи в Україні». 10 переможців отримають призи та відзнаки.

Організатори конкурсу – Міністерство молоді та спорту спільно з Програмою розвитку  ООН в Україні. Додаткова інформація – на сайті.

Дітлахів Дніпропетровщини запрошують
на «роботу» до «Міста професій»

Поліцейський, залізничник, лікар чи навіть блогер. Ці та ще безліч інших професій зможуть «приміряти» на себе юні мешканці області. Адже 1 червня в Дніпрі вкотре відкриється «Місто професій». Про фестиваль розповіли на прес-конференції у Дніпропетровській ОДА.
«За дітьми – майбутнє України. Саме тому активно працюємо над проектами для юних жителів області. Організовуємо для них різноманітні фестивалі та екскурсії. Раді, що діти активно до них долучаються. Незабаром прийматимемо ще один цікавий проект – «Місто професій». Він на Дніпропетровщині вшосте», – сказала радник голови облдержадміністрації Ольга Горб.
«Місто професій» у Дніпрі – для дітей від 2 до 17 років. Вони зможуть відвідати близько ста майданчиків. На вході кожна дитина отримає «паспорт». Далі зможе «працевлаштуватися» та спробувати себе на різних роботах.
«Цьогоріч учасники не отримуватимуть «зарплату». Ми вирішили скасувати її, щоб діти могли без поспіху обійти ті майданчики, які їм дійсно цікаві. Адже головна місія проекту в тому, щоб кожна дитина реалізувала свій потенціал, а не ганялася за «грішми», нехай навіть і символічними», – пояснила керівник Благодійного фонду «Місто професій» Тетяна Люлька.  
Свої двері «Місто професій» відчинить 1 червня. Старт – о 12:00 у сквері Героїв біля Дніпропетровської ОДА. Вхід – вільний.
«Місто професій» заснували в 2014 році. Торік проект об’їхав майже 50 населених пунктів України. У Дніпрі містечко відвідали більше 800 дітлахів. Вони спробували себе в понад ста спеціальностях.

У Дніпрі відбудеться Форум відповідальних людей

«Змінюємо дизайн свого мислення». 4 червня у Дніпрі відбудеться Форум відповідальних людей. Громадські активісти, волонтери, студенти та бізнесмени зможуть познайомитися та обмінятися досвідом. Вхід – вільний за попередньої реєстрації. Про це повідомили в управлінні молоді та спорту Дніпропетровської облдержадміністрації.    
«Форум відповідальних людей – це платформа для знайомства, комунікації, натхнення та розробки спільних проектів. Вона об’єднає громадських активістів, представників духовенства, волонтерів, студентів, бізнесменів і просто відповідальних містян», – розповіли в управлінні молоді та спорту Дніпропетровської облдержадміністрації.      
Протягом дня учасники форуму дізнаються, як та но чому будувати довіру між різними соціальними організаціями та структурами.
У програмі – чотири панельні дискусії та одна загальна. Теми обговорень: розвиток через соціально відповідальний бізнес, духовність як ресурс кожної людини, імідж органів державної влади.  
Дата проведення – 4 червня, з 10:00 до 19:00. Адреса: м. Дніпро, вул. Яружна, 49а, молодіжний центр «Освіторіум».
Участь – безкоштовна за умови реєстрації.

Діти з Дніпропетровщини можуть
взяти участь у Всеукраїнському
конкурсі плакатів до Дня Конституції


Стартував конкурс плаката «Я – Україна!». Свої роботи можуть подати діти з Дніпропетровщини. Переможців оголосять у Києві напередодні Дня Конституції. Про це сповістили в департаменті освіти і науки облдержадміністрації.
«Всеукраїнський конкурс плаката «Я – Україна!» приурочений до Дня Конституції. Його організовують для сприяння розвитку дитячої творчості, а також формування національно-патріотичної свідомості молоді», – розповіли в департаменті освіти і науки Дніпропетровської ОДА.
Свої роботи можуть подати діти від 6 років. Розмір плаката – А3. В техніці виконання обмежень немає.
Плакат треба сфотографувати й надіслати світлину на електронну пошту batalionsitka@ukr.net. Роботи приймаються до 31 травня включно.
Напередодні Дня Конституції журі визначить переможців у трьох вікових групах. Нагородження відбудеться в червні у Києві.
Плакати учасників покажуть на виставці. Більше про конкурс – за посиланням.

Творчий батл: молодь Дніпропетровщини запрошують до конкурсу есе

Як створювалась українська державність? Порозмірковувати на цю тему можна в есе. У національному конкурсі, який приурочили до Дня незалежності України, може взяти участь і молодь Дніпропетровщини. Про це повідомили в управлінні молоді і спорту Дніпропетровської облдержадміністрації.
«Учасникам конкурсу потрібно написати невеликий твір. Він має висвітлювати основну тему – як відбувалося становлення української державності. Серед пріоритетних напрямків для роздумів – історія України, європейська ідентичність, міжнародна та соціальна політика, культура й церква. Обсяг есе – до двох аркушів формату А4 друкованого тексту», - розповіли в управлінні.
Конкурс – для школярів, членів Малої академії наук України, студентів, аспірантів та молодих науковців.
До 31 липня потрібно надіслати заявку та есе на електронну пошту institute2014@ukr.net. Переможців оголосять 23 серпня. Вони отримають дипломи.
Деталі – на сторінці конкурсу.
Ініціював конкурс Інститут політико-правових та релігійних досліджень за підтримки Координаційної ради молодих юристів України при Мінюсті.

Мешканці Дніпропетровщини можуть взяти участь у програмі розвитку інклюзивного мистецтва

В Україні триває прийом заявок на програму розвитку інклюзивного мистецтва. Взяти участь можуть люди та організації, які розвивають культурний потенціал осіб з інвалідністю. Про це сповістили в управлінні культури, національностей і релігій Дніпропетровської облдержадміністрації.
«Програма «Інклюзивне мистецтво» спрямована на розвиток потенціалу творчих людей з інвалідністю. Організатори прагнуть залучити їх до культурно-мистецького життя», – пояснили в управлінні культури, національностей і релігій Дніпропетровської ОДА.
Взяти участь у програмі можуть культурні інституції, що створюють продукт за участю або для людей з інвалідністю, громади, мистецькі та освітні заклади, підприємці. Повний перелік – за посиланням.
«Наприклад, школа хоче організувати виставу за участі осіб з інвалідністю або присвятити його темі адаптації таких людей у суспільстві. Вона подає заявку. Якщо ідея сподобається організаторам, її профінансують», – уточнили в управлінні культури, національностей і релігій Дніпропетровської ОДА.
Термін подачі заявок – до 26 квітня. Більше про програму читайте тут. Організатори – Український культурний фонд спільно з Британською Радою в Україні.

«Уроки війни та голокосту»: мешканці Дніпропетровщини можуть долучитися до міжнародного конкурсу творчих робіт

Постать гетьмана Скоропадського, Бабин Яр та Голодомор. Такі теми – на Міжнародному конкурсі творчих робіт «Уроки війни та Голокосту – уроки толерантності». Учасникам пропонують створити науково-дослідницькі роботи, інтерв’ю, оповідання або документальні фільми. Долучитися можуть школярі, студенти і педагоги. Про це повідомили в департаменті освіти і науки Дніпропетровської облдержадміністрації.       «Міністерство освіти і науки України та Український інститут вивчення Голокосту «Ткума» оголосили міжнародний конкурс творчих робіт. Він – для школярів 8-11 класів, студентів та аспірантів, вчителів загальноосвітніх навчальних закладів», – розповіли в департаменті освіти і науки Дніпропетровської облдержадміністрації.    

 На конкурс приймають науково-дослідницькі, пошукові та творчі роботи. Учасники можуть провести дослідження з історії, філософії, політології чи соціології.
Організатори приймуть есе, оповідання, вірші, малюнки, документальні, публіцистичні та анімаційні фільми, мультимедійні роботи, розглянуть методичні розробки вчителів.
Головна вимога до творів – ексклюзивність. Робота має презентуватися вперше.
Серед можливих тем – вірменський Геноцид 1915 року, переваги та недоліки національної політики гетьмана Павла Скоропадського, історичні уроки Бабиного Яру, Стокгольмська декларація та практика міжнародних відносин, діти і війна,  Голодомор – трагедія України та людства, міжнаціональна допомога у часи Другої світової війни, сучасне українське суспільство та уроки Голокосту.
Роботи треба надсилати на електронну пошту konkurs@tkuma.com або piskarovai@gmail.com з поміткою «конкурс творчих робіт». Термін подачі – до 15 липня. Всі деталі – тут.
Переможці зможуть долучитися до міжнародних семінарів та конференцій.

II Дитячий літконкурс «Я – майбутнє України»

Умови конкурсу

3.1. Конкурсні твори у друкованому вигляді приймаються на адресу організатора конкурсу – Благодійного Фонду «Я майбутнє України» (вул. Богомольця, 1, м. Чернівці, 58001, з позначкою «На Конкурс»).
Кінцевий термін подання конкурсних робіт 10 травня (за поштовим штемпелем). Твори в електронному вигляді приймаються на електронну адресу: lit.fest.ua@gmail.com.
Контакт для запитань та деталей, що виникають у зв’язку із участю у Конкурсі: 0800503231 (безкоштовно для всіх абонентів) або надіслати на ел. адресу: lit.fest.ua@gmail.com
3.2. На конкурс приймаються тільки оригінальні авторські твори (ессе, новели, романи, тексти пісень, тощо).
3.2. Додаткова тема цьогорічного конкурсу – «Мрії про майбутнє» (з-поміж робіт на цю тему Голова журі Левченко Марта обиратиме твір, який стане переможцем у категорії Гран-прі).
3.4. На розгляд приймаються прозові та поетичні твори, написані українською мовою на довільну тему.
3.5. Обсяг конкурсної роботи - необмежений.
3.6. Для участі у Конкурсі необхідно подати:

конкурсну роботу у друкованому вигляді на аркушах білого паперу формату А4. Усі аркуші мають бути пронумеровані, починаючи з титульної.
конкурсну роботу в електронному вигляді у форматі Word, шрифт Times New Roman, кегль – 14, назва файлу має містити назву оповідання (тощо) латиницею.
лист конкурсанта про себе у довільному порядку.
ОБОВ`ЯЗКОВО контактні дані (адреса, номер телефону учасника та батьків, e-mail, письмова згода на участь у ІІ Всеукраїнському дитячому літературному конкурсі «Я – майбутнє України» та у ІІ Міжнародному дитячому фестивалі Literature Future.

3.7. Твори мають бути оригінальними та авторськими.
3.8. Кожен учасник повинен усвідомлювати серйозність конкурсу та погоджуватись на приїзд у м. Чернівці на ІІ Міжнародний дитячий фестиваль Literature Future у разі потрапляння у сотню найкращих.

Умови конкурсу за посиланням

15 березня о 15:00
для вчителів зарубіжної літератури
буде проведено
БЕЗКОШТОВНИЙ вебінар
з автором підручників
Тема. Наочність на уроках зарубіжної літератури як засіб підвищення предметної компетентності учнів
Спікер: Марина Коновалова, головний редактор журналу «Зарубіжна література в школі», учитель-методист, автор підручників.
На вебінарі:
1. Як зробити урок змістовним, цікавим та насиченим;
2. Як пов’язати проблемно-тематичну й емоційну сфери уроку;
3. Як устигнути в короткий термін викласти великий об’єм навчального матеріалу;
4. Як візуальні засоби навчання допоможуть педагогу на уроці.
Дата проведення: 15 березня
Час: 15:00
Також усі учасники отримають промокод на замовлення
безкоштовного сертифіката
та позитивний заряд актуальної інформації.
Реєстрація за посиланням

Молодіжний поетичний конкурс
імені Олеся Завгороднього

Громадська організація «Творче об’єднання «Альтернатива» запрошує талановитих літераторів до участі у
Всеукраїнському молодіжному поетичному конкурсі.
Умови:
• вік учасників – від 16 до 30 років включно;
• обсяг творчих робіт – вірші українською мовою, надруковані на 10 сторінках форматом А4, шрифт Times New Roman 14 з міжрядковим інтервалом 1,5;
• разом з віршами надати інформацію про себе: прізвище, ім’я, по батькові, повна дата народження, місце навчання (роботи), адреса, контактний телефон (якісна світлина – окремим файлом);
• з усіх питань, пов’язаних із конкурсом, прохання звертатися на електронну пошту або ж у відповідних коментарях на сайті «Літцентр».
Добірки надсилайте до 1 квітня 2019 року на електронну адресу: zavg59322@gmail.com

Доброчинців, волонтерів, меценатів Дніпропетровщини запрошують до участі в національному конкурсі «Благодійна Україна-2018»

Заявки приймаються до 15 березня. Переможців визначатимуть у кількох номінаціях. Церемонія нагородження – навесні в столиці.
У конкурсі можуть брати участь благодійники, які надавали допомогу з 1 січня по 31 грудня 2018 року.
Усім бажаючим треба подати заявку, форму якої можна скачати тут.
Додати сканкопії фотографій, публікацій, відгуків, рекомендацій, які розповідають про діяльність чи проект. За достовірність наданої інформації автори несуть персональну відповідальність.
Експертна рада оцінюватиме обсяг наданої підтримки, суспільне значення вирішення проблеми, зміни, які відбулися після допомоги, інноваційність форм, методів і технологій, креативність рішень.
Цьогоріч переможців і лауреатів визначатимуть у 16-ти колективних номінаціях, трьох – індивідуальних та чотирьох – спеціальних.
Унікальною нагородою стане «Ангел добра» – статуетка янгола, оздоблена українським орнаментом та інкрустована бурштином. Ця відзнака – синонім благодійності в Україні.
Урочиста церемонія нагородження відбудеться навесні в Києві.
Детальніше про конкурс та номінації – тут або за тел.: (067) 16-404-11. Запитання можна також надсилати на konkurs.blago@gmail.com.
«Благодійна Україна» – щорічний всеукраїнський конкурс, заснований Асоціацією благодійників України у 2007 році. Проводиться за підтримки Міністерства освіти і науки, Міністерства соцполітики, Міністерства охорони здоров’я та Мінкульту.
Він покликаний популяризувати меценатські організації, ефективні практики волонтерів та доброчинні ініціативи, заохотити до добрих справ якомога більше людей.  

Навчальні заклади та громадські організації Дніпропетровщини можуть отримати гранти
від посольства США

 Максимально – 8 тис доларів для фізичних осіб та до 24 тис - для організацій. Заявки можна подати до 11 березня. Про це розповіли в департаменті освіти і науки Дніпропетровської облдержадміністрації.

«Американська «Програма малих грантів громадської дипломатії» втілюється в Україні вже втретє. Передусім уряд США підтримує проекти, спрямовані на розвиток освіти», - зазначили в департаменті освіти і науки Дніпропетровської облдержадміністрації.

Серед пріоритетних напрямків проектів - демократичні та освітні реформи, економічний розвиток, лідерство та інновації, жіноче підприємництво у сферах комерції та фінансів тощо.

Докладніше про умови участі у програмі – тут.

 

Мешканців Дніпропетровщини запрошують долучитись до міжнародного флешмобу
на честь Видатного Кобзаря
Креативна акція – до 205-річчя від дня народження Тараса Шевченка. Взяти участь може будь-хто.
Умови флешмобу – прості. Біля пам’ятника Кобзареві треба зачитати та записати на відео уривок із будь-якого вірша Тараса Шевченка. Потім – опублікувати запис на офіційній сторінці флешмобу та на власній сторінці у Facebook з хештегом #ByShevchenko. У дописі зазначити людей, місто та країну, яким передається естафета.
Зробити це потрібно до 9 березня включно.
Флешмоб ініціювали Міністерство молоді і спорту України та українська молодь.

Всеукраїнський конкурс дитячого малюнка «Охорона праці очима дітей - 2018» 

Детальніше

Старшокласників Дніпропетровщини запрошують взяти участь у всеукраїнському творчому конкурсі

 

Учнів 10-11 класів запрошують взяти участь у всеукраїнському творчому конкурсі. Він відбудеться у Києві 27 лютого. Журі визначить кращі виступи школярів на тему «Слово про Україну». Переможців нагородять дипломами, повідомили в департаменті освіти і науки Дніпропетровської облдержадміністрації.
«Ще зі школи маємо формувати у молоді відповідальність за майбутнє Батьківщини, - зазначили в департаменті освіти і науки Дніпропетровської облдержадміністрації. - Конкурс «Слово про Україну» спрямований, перш за все, на те, аби виховувати у підростаючого покоління любов до рідної землі та історії».
Для участі у конкурсі потрібно підготувати виступ на загальну тему «Слово про Україну». Це може бути промова, презентація, декламування віршів, пісенний або танцювальний номер, театральна мініатюра, пісочна анімація тощо. Тривалість – до 5 хвилин.
Переможців оберуть у кількох номінаціях: «Красномовність», «Найкраща презентація», «Оригінальність промови», «Глядацькі симпатії», «Найкращий танець», «Кмітливість і дотепність», «Почуття гумору», «Авторська пісня». Призери отримають дипломи, решта учасників – подяки від дирекції Юридичного факультету Національного авіаційного університету.
Конкурс відбудеться за адресою: м. Київ, просп. Космонавта Комарова, 1, Національний авіаційний університет. Початок о 10:00.
Додаткова інформація та реєстрація за телефоном: 063-737-40-47.

Поводир

Дніпровська Центральна міська бібліотека запрошує на перегляд та обговорення фільму «Поводир».

 «Поводир» - український історичний драматичний фільм режисера і сценариста Олеся Саніна.

 В фільмі нема хепі-енду. Тому не сподівайтесь приємно провести свій вільний час. Це – справжнє кіно про Україну та її трагічну долю. Це - розповідь про українських кобзарів, які несли мудрість і створювали зв’язок поколінь українського народу та про їх знищення радянською владою.

 Сюжет фільму розгортається на тлі подій голодомору 30-х років і репресій більшовизму в Україні. Фільм супроводжує чудова музика, лунають народні думи та пісні, не залишає байдужою гра відомого українського актора Станіслава Боклана та співачки Джамали.

 Ведучий: Ярослав Трінчук - літератор, філософ, публіцист. Автор книг: трилогія "Кожному своє", психологічні романи "Рапсодія у ре мінорі", "Ігри без правил", "З поверненням, Платоне", "Анахорет", драми "Невільники чужої правди", триптих "Славетні" про Берестечко, Івана Богуна, Івана Виговського, "Мертві не зраджують", трагедія українського війська 1919 року та інші, Історичний нарис "Україна: війни, битви, персони", філософський нарис "Хто ми?".

 Дата: 28 лютого (четвер)

 Час: 16:00

 Адреса: вул. Воскресенська, 23, соціокультурний центр, 4 поверх

 Вхід вільний.

Мешканців Дніпропетровщини запрошують безкоштовно вивчати англійську

«Активуй Англійську». Мешканців Дніпропетровщини запрошують на експрес-курси з іноземної мови. Їх організували у Дніпропетровській обласній бібліотеці. Заняття – безкоштовні. Початок вже 12 лютого, повідомили в управлінні культури, національностей та релігій Дніпропетровської облдержадміністрації.

«Англійська вже давно стала мовою міжнародного спілкування. У сучасному світі вміння вільно виражати свої думки у розмові з іноземцями – це безліч нових можливостей для власного розвитку», - зазначили в управлінні культури, національностей та релігій  Дніпропетровської облдержадміністрації.

Експрес-курс «Активуй Англійську» складається із 10 лекцій, по 90 хвилин кожна. Заняття – щовівторка о 15:30. На них запрошують усіх бажаючих, вік та рівень володіння мовою – не важливий. На студентів чекають розмовні вправи у парах, спілкування на побутові теми, пізнавальні лекції про традиції англомовних країн.

Щоб записатися, потрібно завітати до Дніпропетровської обласної універсальної наукової бібліотеки за адресою:  м. Дніпро, просп. Дмитра Яворницького, 18, 2-й поверх, центр «Вікно в Америку», каб.19. Із собою мати паспорт.

Телефон для довідок: 731-92-80, вихідний – п’ятниця.

На Дніпропетровщині оголосили
конкурс есе та фотографії

Мешканці Дніпропетровщини можуть долучитися до конкурсу есе та фотографії. Організатори шукають кращі роботи, присвячені красі української жінки. Про це повідомила директор Дніпропетровського Центру розвитку місцевого самоврядування Олена Тертишна.

«Прагнемо якомога яскравіше відобразити світ української жінки, її захоплення та громадянську позицію. Тому оголошуємо тематичний конкурс», – розповіла директор Дніпропетровського Центру розвитку місцевого самоврядування Олена Тертишна.
Долучитися до конкурсу можна у двох номінаціях – есе та фотографія. Твір «Слово про жінку» має бути авторським – прозовим або віршованим. Фото – на тему «Я щаслива жінка». На роботах слід вказати прізвище, ім’я, по батькові автора.
Термін прийому – до 25 лютого за електронною адресою – media@marganets-rada.dp.ua. В темі листа необхідно вказати назву конкурсу.  
Усі роботи будуть опубліковані у Facebook. Переможців визначать користувачі мережі. Відзнаки отримають ті, хто набере найбільше «лайків».
Нагородження переможців відбудеться на форумі «Жіноче обличчя децентралізації», який відбудеться 1 березня у Марганці.  

Студентів Дніпропетровщини запрошують взяти участь у стипендіальній програмі від Євросоюзу

Студентів Дніпропетровщини 16-17 років запрошують взяти участь у Європейській школі Східного партнерства. Для стипендіатів - дворічне навчання у Грузії. Учасники вивчатимуть іноземні мови, культуру, історію та літературу країн ЄС. Заявки приймають до 1 березня. Про це повідомили в департаменті освіти і науки Дніпропетровської облдержадміністрації.

«Програму втілюють на базі «Нової школи»  у Тбілісі. Участь  у ній – це чудова нагода для молоді не лише здобути якісну освіту та міжнародний диплом, а й отримати корисний досвід», - сказали в департаменті освіти і науки Дніпропетровської облдержадміністрації.

Отримати стипендію від ЄС зможуть 35 студентів з країн-учасниць Східного партнерства: України, Азербайджану, Білорусі, Вірменії, Грузії, Молдови.

Бажаючі мають заповнити онлайн-заявку на сайті. Після попереднього відбору – написати тести та пройти співбесіду. Список стипендіатів оголосять до кінця травня 2019 року.

Навчання у Європейській школі Східного партнерства розпочнеться у 2019-2020 академічному році. Після його завершення стипендіати отримають диплом міжнародного бакалавра.

Активна молодь Дніпропетровщини
може отримати грошову премію Кабінету Міністрів

50 тис грн – саме стільки може отримати активна молодь Дніпропетровщини за особливі досягнення у розбудові країни. Премії присуджує Кабінет Міністрів України. Про це розповіли в управлінні молоді і спорту Дніпропетровської облдержадміністрації.          
«Премію Кабінету Міністрів присуджують молодим людям до 35 років за значні досягнення у розбудові країни. Щорічно призначають до 20 премій. Розмір кожної із них – 50 тис грн», – уточнили в управлінні молоді і спорту Дніпропетровської облдержадміністрації.

Премію можуть отримати люди, які займаються національно-патріотичним вихованням, волонтерством, культурно-мистецькою, науковою, правозахисною чи політичною діяльністю, борються з корупцією, впроваджують нові бізнес-ідеї, захищають дітей або природу, популяризують здоровий спосіб життя. Повний перелік – за посиланням.
Комітет враховуватиме діяльність претендентів протягом 2018 року, однак може звернути увагу й на інші досягнення.

Щоб подати заявку, райдержадміністрації, органи місцевого самоврядування, громадські об’єднання, що не мають статусу всеукраїнських, благодійні організації або ЗМІ мають заповнити спеціальну форму. Потім – надіслати її в Міністерство молоді і спорту України. Міністерство перегляне заявки та передасть їх Комітету з присудження премії.
Прийом заявок триває до 1 березня.
Більше про премію можна дізнатися за телефоном: (044) 284-30-26

Студенти Дніпропетровщини можуть поїхати на безкоштовне навчання до європейських вишів

Студентські обміни, магістерські програми, волонтерські проекти. Можливості для безкоштовного навчання за кордоном надає європейська програма Erasmus+. Як долучитися, розповіли в департаменті освіти і науки Дніпропетровської облдержадміністрації.

Студенти можуть безкоштовно потрапити до європейських вишів за програмами обміну. Вони тривають від трьох місяців до одного року. Витрати на навчання покриває стипендія Erasmus+. ЄС також надає до 500 євро на транспортні витрати та близько 800 євро на місяць - на проживання.
Учасники обміну заздалегідь можуть пройти онлайн-оцінювання мовної компетентності. Результати оцінювання не впливають на участь у програмі.
Також Erasmus+ підтримує стажування та виробничу практику для студентів. Їхня тривалість – від 2 до 12 місяців. Основна умова - вони мають бути пов’язані з навчальною програмою та спеціалізацією студента.
Щоб отримати інформацію про актуальні програми обміну та строки подання документів, слід звернутися до відділу міжнародних відносин свого університету. Перелік навчальних курсів, за якими європейські виші надають магістерську стипендію Erasmus Mundus, можна переглянути тут.
У програмі Erasmus+ можуть брати участь не лише студенти. ЄС також пропонує обміни для молоді 13 - 30 років. Це можуть бути дебати, спортивні заходи, семінари чи тренінги. Тривалість – від 5 до 21 дня. За довідками потрібно звертатися до Інформаційного центру Erasmus+ Youth в Україні.
Більш детально про програму можна дізнатися з інтерактивних карток.

У Дніпропетровській облдержадміністрації відкрилася виставка фоторобіт «Люди-скріпки»

40 авторських фоторобіт. Кожна – як окрема історія. У Дніпропетровській ОДА відкриють виставку «Люди-скріпки». Вона – благодійна. Зібрані кошти направлять на допомогу дітям з онкологією. Про це повідомила радник очільника регіону Ольга Горб.  
 «Будівля Дніпропетровської ОДА відкрита для людей. Тут постійно проходять різні творчі зустрічі та виставки. Свої роботи презентують талановиті фотографи та митці, які висвітлюють важливі соціальні семи. Нині на черзі – презентація експозиції «Люди-скріпки», – розповіла радник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Ольга Горб. 
15 лютого на першому поверсі ОДА відкриється благодійна виставка «Люди-скріпки». Це спільний проект благодійного фонду «Дітям Нікополя» і фотохудожника Сергія Буйни.  
В експозиції представлено 40 робіт. У кожній – митець висловив радість, смуток і переживання людей через образ скріпок. Металеві фігурки – кохають, хвилюються, не здаються і перемагають.  
Всі бажаючі можуть переглянути фотографії і зробити пожертву для підтримки онкохворих дітей.  
Відкриття – 15 лютого о 10 годині. Виставка діятиме два тижні.
Адреса – м. Дніпро, проспект О. Поля, 1.  
Вхід – вільний.

“ЕВРИКА” збирає друзів!

Розпочинаються змагання старшої ліги відкритого обласного математичного турніру “ЕВРИКА-2019” для учнів 9-11 класів, студентів коледжів та учнів закладів професійно-технічної освіти.

Змагання проводяться у трьох номінаціях: математик-дослідник та статистик, математик-інженер (технічні та економічні застосування математики), математик-педагог. Участь у турнірі безкоштовна. Переможці будуть нагороджені призами від спонсорів турніру.

Метою турніру є популяризація STEM-спеціальностей, пов’язаних з математикою, фундаментальної математики та її застосувань а також профорієнтація в галузі педагогічної освіти.

Подробиці та реєстрація на сайті турніру http://eureka.dp.ua/

Молодь Дніпропетровщини запрошують
до участі в обласному конкурсі

Мешканців Дніпропетровщини від 13 до 18 років запрошують взяти участь в обласному конкурсі «На крилах єдності». Його організовує Дніпропетровське відділення Малої Академії Наук України. На конкурс приймають дослідницькі  та творчі роботи - вірші, есе, нариси. Дедлайн – 25 лютого, повідомили в департаменті освіти і науки Дніпропетровської облдержадміністрації.

 «На крилах єдності» - щорічний конкурс. Він – для учнів  8-11 класів шкіл, слухачів професійно-технічних та вихованців позашкільних навчальних закладів, студентів вишів», - розповіли в департаменті освіти і науки Дніпропетровської облдержадміністрації. – Подані роботи мають бути науково-пошукового, дослідницького або творчого спрямування».
Конкурс проводиться за номінаціями: «Історія», «Літературно-мистецькі дослідження», «Екологія та охорона навколишнього середовища». Кожен учасник може подати лише одну роботу. Переможці отримають дипломи та цінні подарунки.
Мета конкурсу –  вивчення та порівняння історії, культури і традицій України та країн Європейського Союзу, поглиблення знань учнівської молоді про європейську інтеграцію.
Детальні умови участі на сайті.

Вчителів та викладачів англійської мови запрошують до участі у
Всеукраїнському конкурсі TEACHERtalks.

 Переможці отримають відзнаки, підручники для подальшої роботи та можливість представити свій заклад на фінальній конференції у Києві. Роботи приймають до 15 березня.

 «Цей конкурс – для активних та натхненних вчителів і викладачів, які хочуть бути прикладом для своїх учнів. Усе, що потрібно зробити - це поділитися власними думками та прагненнями», - зазначили організатори.

 Для участі у конкурсі необхідно заповнити анкету, надіслати відеозапис свого виступу англійською на одну з трьох тем, презентацію та текст доповіді. Тривалість ролику – від 10 до 15 хвилин.

 Теми для виступу: «Англійська мова, як інструмент для пізнання світу та розширення горизонтів», «Освіта майбутнього, учні 21-го сторіччя та англійська мова», «Розуміння глобальних цінностей та розвиток життєвих навичок через англійську мову».

 Організатори конкурсу – видавництво National Geographic Learning та компанія Лінгвіст.

 Додаткова інформація на сайті або за телефоном +38 067 469 51 23.

Безкоштовний інтернет-марафон
«Пряма лінія з тренерами НУШ»

29-30 січня ВГ «Основа» пропонує долучитися до абсолютно нового формату звичного Інтернет-марафону «Пряма лінія з тренерами НУШ». Він передбачає якісно інший підхід до класичних веб-зустрічей.

 Учасники, як завжди, отримають високий рівень висвітлення найактуальніших тем від спікерів ¾ фахівців з питань НУШ (програма у додатку 1). Крім цього ще й зможуть безпосередньо спілкуватись зі спікером та іншими учасниками у чаті або озвучити питання через аудіодзвінок, що забезпечить максимально ефективний зворотний зв'язок спікера та аудиторії.

 Участь у інтернет-марафоні безкоштовна.

 Слухачі матимуть можливість отримати сертифікат учасника за додатковими умовами.

 Для участі у Всеукраїнському інтернет-марафоні необхідно заповнити заявку за посиланням: http://osnova.d-academy.com.ua

 Напередодні марафону зареєстрованим учасникам будуть доступні посилання для входу на вебінар. У день заходу учасникам необхідні будуть інтернет та гарнітура.

VII молодіжний літературний конкурс VivArt

Централізована бібліотечна система м. Кам’янського, молодіжний літературно-мистецький проект “VivArt” за підтримки департаменту з гуманітарних питань міської ради м. Кам’янського та Національної спілки письменників України оголошують сьомий молодіжний літературний конкурс “ VivArt”.
Конкурс включає в себе номінації: поезія та проза. Переможці усіх номінацій нагороджуватимуться дипломами та цінними подарунками, а також матимуть публікацію в однойменному альманасі.
Роботи приймаються з 1 лютого до 1 квітня 2019 року. Підведення підсумків відбудеться 18 травня 2019 року.
I. Загальні положення
1. Конкурс „VivArt” – це творчий проект централізованої бібліотечної системи та однойменного молодіжного літературно-мистецького проекту.
2. Мета конкурсу – сприяти культурному і духовно-естетичному розвитку Дніпропетровщини, активізувати творчі процеси, згуртувати талановиту молодь області, популяризувати творчість обдарованих молодих авторів Дніпропетровщини.
II. Організатори конкурсу
Загальне керівництво організацією та проведенням конкурсу здійснюється колективом центральної міської бібліотеки ім. Т.Г.Шевченка м. Кам’янське (директор Л.А. Денисюк).
III. Журі конкурсу.
Членами журі конкурсу являються професійні письменники, автори прозових та поетичних творів, члени Національної спілки письменників України.
IV. Вимоги конкурсу
1. У конкурсі можуть брати участь літератори віком від 14 до 40 років. Учасники конкурсу розподіляються за віковими категоріями: молодша група (14 – 20 років), середня група (20 – 30 років) та старша група (30 – 40 років).
2. Конкурс проводиться у номінаціях: поезія, проза.
3. Обсяг робіт: проза (до 15 друкованих сторінок), поезія (до 10 друкованих сторінок)
4. Вимоги до оформлення.
Тексти українською чи російською мовою, набрані на комп’ютері (формат Microsoft Word, шрифт Times New Roman 14, міжрядковий інтервал 1, поля по 2 см кожне), подаються у роздрукованому та електронному вигляді.
5. До поданих літературних творів на окремому аркуші подається інформація про автора:
- Повне ім’я, прізвище та по батькові.
- Дата народження і вік.
- Домашня адреса, контактний телефон, e-mail.
- Місце навчання (роботи).
Також подаються коротка творча біографія та фотографія учасника.
6. Твори не розглядаються якщо: оформлення робіт не відповідає вимогам, розміщеним у п. 3, 4 даного положення; не подано відомостей про автора, передбачених п. 3, 5 цього положення; запропоновані роботи вже оприлюднювалися на інших конкурсах або представлялися на цьому конкурсі у минулі роки; роботи подано запізно.
7. Твори, подані на конкурс, не рецензуються і не повертаються авторам.
IV. Терміни та порядок подачі робіт на конкурс
Для участі у конкурсі авторам необхідно подати творчі роботи з 1 лютого до 1 квітня 2019 року. Твори з позначкою „ молодіжний конкурс “VivArt” слід надсилати за адресою:
Юнацький відділ центральної міської бібліотеки ім. Т.Г. Шевченка, пр-кт Т. Шевченка 16, м. Кам’янське, Дніпропетровська обл., індекс 51931;
Електронну версію робіт надсилати на електронну скриньку: vivartdndz@gmail.com
Довідки і пропозиції: 097-46-79-607, 093-731-08-71; Druzhko.champion22@gmail.com