18.12.2020

Спільний проєкт Дніпровської бібліотеки на Щепкіна і Дніпропетровської обласної педагогічної газети "Джерело"

"Хто ВІН? - 2

 

Хто ВІН? Здогадалися? На якій секунді? На якому слові?

15.12.2020

У ЦНАПах Дніпропетровщини
стартував благодійний флешмоб

У ЦНАПах області проходить флешмоб до Дня Святого Миколая. Долучитися можуть усі охочі. Принести дитячі іграшки, книжки, одяг, розвиваючі ігри, засоби особистої гігієни. Зібрані речі передадуть дітлахам, які опинилися у складних життєвих обставинах. Про це сповістила заступниця директора департаменту економічного розвитку Дніпропетровської ОДА Олена Лічманенко.

«Таку благодійну акцію проводимо вже декілька років поспіль. Для нас важливо, аби Миколайчик не оминув увагою жодну дитину. Люди охоче несуть іграшки, книжки, засоби гігієни, смаколики, – розповіла заступниця директора департаменту економічного розвитку Дніпропетровської ОДА Олена Лічманенко. – Кожна територія має інформацію про безпритульних, малечу, яка залишилася без батьків, маленьких пацієнтів лікарень. А ще – про вихованців дитячих будинків сімейного типу та багатодітні родини. Адміністратори центрів знають, у чому саме відчувають потребу ті чи інші діти. Тож вони отримають найнеобхідніше».

Флешмоб «ЦНАП з любов’ю до дітей» триватиме в усіх центрах адмінпослуг області до 18 грудня 2020 року включно.

Загалом на Дніпропетровщині – 61 ЦНАП разом із філіями. Це найбільше в Україні.

За інформацією Дніпропетровської
обласної державної адміністрації

15.12.2020

Мешканці Дніпропетровщини
можуть отримати 20 тис грн
за свої літературно-мистецькі твори

20 тис грн – за найкращий літературно-мистецький твір. Мешканців Дніпропетровщини запрошують подавати роботи на здобуття премії Шолом-Алейхема. Зробити це можна до 31 грудня 2020-го, повідомили в управлінні культури, національностей та релігій Дніпропетровської облдержадміністрації.

«Премію Шолом-Алейхема присуджують щороку у березні. Претендувати на неї можуть письменники, перекладачі, сценаристи і драматурги. Автор найкращого літературно-мистецького твору  отримає грошову винагороду у розмірі 20 тис грн», – сказали в управлінні культури, національностей та релігій Дніпропетровської ОДА.

На здобуття премії можна подавати оригінальні твори, опубліковані протягом останніх трьох років. Висунути на конкурс можна лише одну роботу.

Твори мають популяризувати духовно-культурні надбання українського та єврейського народів. А ще – сприяти поширенню позитивного іміджу України у світі.

Заявки слід відправити за адресою: 01601, м. Київ, вул. Івана Франка, 19, каб. 315. Перелік необхідних документів – тут. Деталі за телефонами: 044-234-63-88, 068-353-05-84.

За інформацією Дніпропетровської
обласної державної адміністрації

15.12.2020

Науковці Дніпропетровщини
можуть отримати державне фінансування
на втілення своїх розробок

Вчені Дніпропетровщини можуть отримати державне фінансування на втілення науково-технічних розробок. Заявки приймають до 21 грудня. Про це повідомили у департаменті освіти і науки облдержадміністрації.

«Триває відбір науково-технічних робіт, які планують втілити коштом держбюджету. Учасниками конкурсу можуть стати наукові підприємства, установи або організації. Термін виконання розробок – до двох років», – розповіли у департаменті освіти і науки Дніпропетровської ОДА.

Пріоритетні напрямки робіт – інформаційні та комунікаційні технології, енергетика й енергоефективність, раціональне природокористування, науки про життя, нові технології профілактики та лікування найпоширеніших захворювань, нові речовини і матеріали.

Документи потрібно надіслати до 21 грудня за адресою: Директорат науки та інновацій, Міністерство освіти і науки України, бульвар Тараса Шевченка, 16, м. Київ, 01601.

Деталі за телефонами: (044) 287-82-30, (044) 287-82-66, (044) 287-82-02, (044) 287-89-23.

 Організатор конкурсу – Міністерство освіти і науки України.

За інформацією Дніпропетровської
обласної державної адміністрації

Вікторина
від газети "Джерело" і
Дніпровської бібліотеки на Щепкіна


до Дня української писемності та мови

Вікторину присвячено мовознавцю Олександру Пономаріву

Натискайте і відповідайте на цікаві питання

 

Цьогоріч на Покрову світ облетіла сумна звістка - о 7 ранку 14 жовтня 2020 року відійшов у засвіти мовознавець Олександр Пономарів. Автор сотень наукових праць, перекладів і публіцистичних текстів.
17 жовтня 2020 р. професорові мало виповнитися 85 років.
Олександр Пономарьов народився у російському Таганрогу. Це прізвище він вважав «зросійщеним», тому змінив його на Пономарів.
Пономарів понад 40 років викладав в Київському національному університеті імені Шевченка, більшість часу – на факультеті журналістики. Також багато років був незмінним блогером на сайті ВВС News Україна, пояснюючи, як правильно вживати ті чи інші слова.
Професор перекладав на українську із новогрецької мови та п’яти слов’янських мов. Був автором понад 250 наукових і популярних праць з історії та стилістики української мови, укладачем навчальних посібників та словників. Зокрема, входив до Правописної комісії, яка впродовж 15 років готувала новий правопис української мови.
Вікторину "Правильно чи вірно?" підготували Дніпровська бібліотека на Щепкіна спільно з Дніпропетровською обласною педагогічною газетою «Джерело». У поясненнях до відповідей використано інформацію з блогу Олександра Пономаріва.

Дніпропетровська обласна педагогічна газета "Джерело"

ПРЕЗЕНТУЄ

електронний збірник – методичний посібник

на допомогу вчителю

 «#1932-1933: МИ ПАМ’ЯТАЄМО…»,

створений Дніпровською академією неперервної освіти спільно з Дніпропетровською обласною бібліотекою для дітей

 Підготовлені матеріали науковцями, партнерськими інституціями, педагогами та бібліотекарями Дніпропетровщини стануть у нагоді вчителям, класним керівникам і вихователям для застосування в освітньому процесі закладів освіти за окресленою темою. Адже ми пам’ятаємо про трагічні події Голодомору 1932-1933 рр. в нашому краї, для того, щоб вшанувати пам’ять безвинних жертв тоталітарного режиму та не допустити в майбутньому геноцид над народом.

 Завантажити збірник можна за посиланнями:

 1) Книжка – https://drive.google.com/file/d/1x5uMtfxXnSpjHxzitsI_s87nzd23c56E/view?usp=sharing

 2) ПДФ – https://drive.google.com/file/d/1Gi1P_IG6Pjh9XrRV7TiKXJKakb0OPepk/view?usp=sharing

 3) сайт Академії – http://dano.dp.ua/uk/

 4) сайт «Джерела» – https://gdjerelo.jimdofree.com/

 5) бібліотека для дітей – http://biblio-child.dp.ua/elektronni-knyhy

 6) бібліотека для молоді – http://dobm.dp.ua/?page_id=1945&preview_id=1945&preview_nonce=4834b18e2b&_thumbnail_id=-1&preview=true

2.12.2020

Молодь Дніпропетровщини запрошують взяти участь у конкурсі відеопромов

Активні хлопці та дівчата Дніпропетровщини можуть взяти участь у конкурсі відеопромов. Його проводять до Міжнародного дня прав людини. Про це розповів заступник начальника управління молоді і спорту Дніпропетровської облдержадміністрації Владислав Яцук.
«Конкурс познайомить молодь регіону з міжнародними  стандартами в галузі прав людини. Учасники та учасниці отримають досвід публічних виступів, навчаться наводити переконливі аргументи та поширювати власні ідеї. А найважливіше, зможуть усвідомити важливість захисту власних прав та свобод, – вважає Владислав Яцук. – Долучатися запрошують учнів старших класів шкіл, ліцеїв, гімназій, коледжів, закладів професійно-технічної освіти, студентів 1-3 курсів вишів області».
До 20 години вечора 5 грудня учасникам потрібно зареєструватися. Відеопромови – надіслати на електронну адресу debate.dp@gmail.com до 7 грудня включно з поміткою «На конкурс». Виступ має бути тривалістю 4-5 хвилин, аргументи у ньому – переконливими. Коло питань варто розглядати у контексті сучасної України та інтересів дітей і молоді. Знімати можна на мобільний телефон, якість відео на результати не вплине.
Переможців оголосять 12 грудня. Вони отримають сертифікати та можливість безкоштовної участі в онлайн тренінгу з ораторської майстерності від кращих тренерів дебатної спільноти.
Більше шанців на перемогу у тих, хто розповість успішну історію захисту порушених прав.
Теми відеопромов, критерії оцінювання та детальні умови конкурсу – за посиланням.
Конкурс «Права людини очима молоді» проводить ГО «Нове Бачення» спільно з Українським культурним фондом.
Міжнародний день прав людини відзначають 10 грудня. Він був заснований на засіданні Генеральної Асамблеї ООН у 1950 році.

17.11.2020

Науковців Дніпропетровщини запрошують
на всеукраїнський онлайн-семінар
Вченим області пропонують долучитися до всеукраїнського онлайн-семінару. Навчатимуть працювати із цифровими інструментами під час проведення досліджень та підготовки наукових публікацій. Про це повідомили в департаменті освіти і науки Дніпропетровської облдержадміністрації.
«Сучасні діджитал-інструменти все частіше використовують у різних сферах суспільного життя. Такі навички будуть корисними і для науковців. Адже відкривають нові, більш широкі можливості у проведенні досліджень, – зазначили в департаменті освіти і науки Дніпропетровської ОДА. – Опанувати цифрові інструменти допоможуть на онлайн-семінарі. Його організувало для вчених Міносвіти разом із Google Україна».
На семінарі науковців навчатимуть працювати зі зручними Google-сервісами: Google Академія, Google Public Data, Google Cloud Platform, Google Alerts, Dataset Search, Google Data Studio.
Семінар пройде онлайн 19 листопада. Початок – о 14:00.
Для участі й отримання посилання на трансляцію необхідно зареєструватися.
Більше інформації – тут. Або за електронною адресою: on@cfcbigideas.com.

15.11.2020

"Українська Освітня Фундація 
розвінчує міфи про престижність професій
у проєкті ProFile!
Відеоісторії про професії у проєкті ProFile.
Не існує успішних професій. Але є успішні професіонали.

Відеоісторії у форматі «один день з фахівцем».
Головні герої - діти та представники професій.

Заходьте, дивіться  і обов’язково підписуйтесь на канал:
https://cutt.ly/nun3Nky

Ваша підписка – це допомога у розвитку проєкту!"
Посилання на відео: https://www.youtube.com/watch?v=543L8E55gr8

Сім років команда Української Освітньої Фундації подорожувала країною з проєктом «Місто професій». Проте, карантин вніс свої корективи і Фундації довелося переформатувати свою діяльність. Щоб і надалі продовжувати допомагати дітям та підліткам робити свідомий вибір свого професійного майбутнього, команда запустила новий онлайн-проєкт ProFile.

ProFile – це 60 відеоісторій про 60 професій у форматі «один день з фахівцем», які транслюються на Youtube каналі проєкту.

Дуже часто, обираючи професію, підлітки уявлення не мають чим займається представник професії протягом робочого дня.  

В кожному відео фахівці тієї чи іншої спеціальності розповідають про обрану професію, чому зробили саме такий вибір, які компетенції, знання та навички необхідні для їхньої роботи. Також в одній із частин відео показана специфіка роботи представника професії безпосередньо на його робочому місці. Це дасть дітям уявлення, яку роботу необхідно виконувати, обравши той чи інший фах. А свідомо обраний шлях власної реалізації – запорука успіху

Проєкт ProFile – це перші україномовні Youtube-відео про професії. Цікаві, динамічні, правдиві історії від професіоналів.

Команда Фундації переконана, що не існує успішних професій, але є успішні професіонали.

Допомогти розвивати проєкт може кожен – підписуйтесь на канал та переглядайте цікаві відеоісторії від професіоналів!
Додаткову інформацію можна отримати зателефонувавши чи написавши нам:

(093) 586 78 00

misto.profesiy.ua@gmail.com

 Організатор – Українська Освітня Фундація

За підтримки ідеолога проекту «Місто професій» Тетяни Люльки

 Facebook сторінка Української Освітньої Організації:

https://www.facebook.com/mistofond/

14.11.2020

Мешканців Дніпропетровщини
запрошують до участі
у конкурсі наукових фотографій від Вікіпедії

Мешканці області можуть взяти участь в українській частині міжнародного конкурсу наукових фотографій від Вікіпедії. Світлини прийматимуть до кінця листопада. Зображення мають ілюструвати вчених під час роботи, дослідницьке обладнання, процеси і явища. Про це повідомили у департаменті масових комунікацій Дніпропетровської облдержадміністрації.
«Наука, підкріплена гарними фотографіями, стає ще цікавішою та зрозумілішою, – зауважили у департаменті. – Жителі регіону мають гарну нагоду долучитися до створення ілюстративного контенту найбільшої онлайн-енциклопедії світу. А заодно виграти приємні призи за надіслані світлини. На Вікісховище можна завантажувати необмежену кількість знімків. Головна умова – вони мають бути зроблені автором особисто. Допускаються зображення, зроблені з допомогою комп’ютерів».
Подані роботи оцінюватиме кваліфіковане журі, куди входять спеціалісти із різних галузей знань. Загалом кращі світлини обиратимуть у п’яти номінаціях: «Мікроскопія», «Нефотографічні зображення», «Люди в науці», «Загальна категорія», «Живі організми». У кожній визначать по три переможці. Вони отримають дипломи та подарункові сертифікати інтернет-магазинів.
Детальні умови конкурсу – за посиланням. Він проходитиме до 30 листопада.

12.11.2020

Молодь Дніпропетровщини
запрошують долучитися
до онлайн-тренінгу з ефективних комунікацій

«Ефективні комунікації в громаді – як бути почутим». Молодь Дніпропетровщини запрошують долучитися до безкоштовного  онлайн-тренінгу Active Citizens Camp. Зареєструватися можна до 16 листопада. Про це повідомив заступник начальника управління молоді і спорту Дніпропетровської облдержадміністрації Владислав Яцук.

«Долучитися до проєкту буде цікаво, передусім, молодіжним лідерам, які беруть активну участь у житті свого університету, громади  чи неурядової організації. А також мають досвід втілення соціальних ініціатив. Учасники більше дізнаються, зокрема, про те, як ефективно вести діалог та переконувати співрозмовників», - розповів заступник начальника управління управлінні молоді і спорту Дніпропетровської ОДА Владислав Яцук.

Аби долучитися до навчання, слід до 15:00 16 листопада заповнити електронну заявку. Результати оголосять після 19 листопада.

Заняття триватимуть з 23 листопада до 10 грудня з 10:00 до 12:30 – щодня, окрім вихідних.

Детальні умови – тут.

11.11.2020

Педагоги Дніпропетровщини можуть пройти безкоштовний курс з використання цифрових інструментів для дистанційного навчання

Вчителі Дніпропетровщини можуть пройти безоплатне навчання з використання цифрових технологій під час дистанційного навчання. Курс «Ефективні рішення Google for Education для хмарної взаємодії» стартує 12 листопада. Про це повідомили у департаменті освіти і науки Дніпропетровської облдержадміністрації.
«Працівники закладів освіти нині повинні вміти користуватися сучасними цифровими інструментами. Для того, щоб впроваджувати їх на дистанційних уроках. Безкоштовний онлайн-курс – чудова нагода опанувати необхідні навички. Зокрема, роботи з корисними додатками на комп’ютері та смартфоні, – зазначили у департаменті. – Навчальна програма складається з 5-ти модулів і розрахована на 15 годин. Вона передбачає відеолекції, самостійне опрацювання, виконання завдань та складання підсумкового тесту».
Навчання триватиме з 12 до 22 листопада 2020 року. Зареєструватись на курс можна за посиланням.
Педагогам забезпечать методичний супровід, нададуть доступ до тимчасового персонального облікового запису в системі G Suite for Education. Учасники курсу отримуватимуть приватні консультації, матимуть зустрічі з тренерами в Google Meet.
Підвищення кваліфікації для освітян організовує Google Україна разом з Міністерством освіти і науки України.
Ті, хто успішно виконає щонайменше 80% запропонованих завдань та дасть правильні відповіді на питання контрольного тесту, отримають електронний сертифікат.
Більше інформації – тут.

18.12.2020

Спільний проєкт Дніпровської бібліотеки на Щепкіна і Дніпропетровської обласної педагогічної газети "Джерело"

"Хто ВІН?

 

Хто ВІН? Здогадалися? На якій хвилині? На якому слові?